Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här är småbarnsfamiljen som tar bilen till Sydafrika

Sovrummet kommer från Sydafrika och vardagsrummet från Nya Zeeland. Trädgården kan vara en öken, en savann eller en campingplats.

Om en dryg vecka börjar det stora äventyret för familjen Marken från Kulladal. Tio månader senare ska de ha nått målet Sydafrika med sin ombyggda fyrhjulsdrivna Nissan.
Thea och Harald Marken är på väg på sitt livs äventyr - en bilresa genom västra Afrika med föräldrarna.Bild: Lars Brundin
Resan börjar lite försiktigt med en helg hos vänner i Berlin, men sedan bär det av mot Afrika. Den 22 oktober ska de köra ombord på båten som ska ta dem från Genua till Tanger i Marocko.
Följ familjens Markens resa på deras blogg.
– Vi ska också hinna träffa en pensionerat par i Milano som ska köra samma väg som vi, fast någon månad senare. Kanske hinner de i fatt oss så att vi kan köra en bit tillsammans, säger Ida Marken.
Bilen som ska vara Jörgen, Harald, Ida och Thea Markens hem under tio månader.Bild: Lars Brundin
Jörgen och Ida Marken ska köra längs den afrikanska västra kusten tillsammans med barnen Harald, sex år, och Thea, tre. Villan i Kulladal är uthyrd och den ombyggda bilen är nästan färdigpackad.
– Vi har väldigt lång tid på oss. Man kan jämföra det med att ha fem dagar för att ta sig till Stockholm, säger Ida Marken.
En långresa har funnits med i deras tankar länge. Var och hur har varierat, länge var siktet inställt på Asien.
– Men det kan bli så kallt på nätterna och så behöver man kinesiskt körkort för att få köra i Kina. Det var för många praktiska problem med en Asienresa.
När Jörgen Marken en dag föreslog bil till Sydafrika så var det som om allt föll på plats.
– Då blev vi lite otåliga och planerna tog fart. Egentligen hade vi tänkt åka senare, säger Ida Marken.
Familjen Marken testar sin bostad de närmaste tio månaderna. Sovrummet finns på bilens tak och den solfjädersformade markisen ska rama in vardagsrummet på marken.Bild: Lars Brundin
De åker iväg för att tillbringa mer tid tillsammans hela familjen. Föräldrarna har fått tjänstledigt från sina jobb som läkare och maskiningenjör och barnen tar en paus från förskolan.
– Vi kände att vi fastnade i rutiner och ville testa hur det var att ta dagen som den kommer, säger Jörgen Marken.
Tanken är att de ska vara tillbaka i Malmö när det är dags för Harald att börja skolan nästa augusti.
Den svarta bilen har ett stort paket fastsurrat på taket. Det är familjens safaritält som kan fällas ut över biltaket för att vila på två stegar.
Harald och Thea Marken kollar utsikten från safaritältet som är köpt från Sydafrika. "Det ska fungera så att det är svalt även i 30 graders värme", säger Ida Marken.Bild: Lars Brundin
Barnen klättrar vant upp i tältet där de kommer att tillbringa de flesta nätterna de kommande tio månaderna.
– Vi räknar med att sova där 90 procent av tiden, säger Ida Marken.
Det gröna safaritältet har de importerat från Sydafrika. Markisen som fälls ut som en solfjäder längs ena långsidan av bilen och bakdörren kommer från Nya Zeeland. Under den blir det ett vardagsrum i det fria.
– Det är första gången vi fäller ut den i så här stark vind. Det fungerar ju bra, säger Jörgen Marken.
Jörgen Marken visar familjens garderob - det är var sitt fack som gäller. "Och så har vi en väska med ytterkläder."Bild: Lars Brundin
Hela bilen påminner lite om den utfällbara husvagn som Kalle, Musse och Långben brukar roa med på julafton.
Köksdelen är utdragbar liksom familjens garderob. I var sitt fack ligger barnens kläder. Jörgens fack är halvfullt medan Idas är helt tomt.
– Jag håller fortfarande på att ta bort ur min hög. Just nu ligger den på 150 procent och jag funderar på kombinationer, säger hon.
Thea Marken är nöjd bara hon har klänningar med sig ut på äventyret och gosekatten.
När jag frågar om hon fått många sprutor inför resan börjar hon räkna på fingrarna. Hon visar fem, men mamma Ida berättar att det blev tio till slut.
Thea Marken ser fram emot att träffa apor på resan, brorsan Harald längtar efter att få se kameler.
Overlander kallas de som reser genom Afrika som familjen Marken ska göra. De har haft kontakt med flera som redan gjort resan och andra som är på väg att göra den för att få tips inför planeringen.
– Vi tänker bo på campingar ibland för att träffa andra resenärer och kanske resa tillsammans med ibland. Det vore bra att köra tillsammans med andra genom Mauretanien, säger Ida Marken.
Mauretanien blir det tredje landet som de kommer till efter att ha landat i Marocko i slutet av månaden.
– Jag tror att det blir tjugo länder som vi kommer att besöka under resan.
De har förberett sig genom att campa under ett par veckor i somras, läst bloggar och haft kontakt med andra overlanders.
– Och så har vi tränat på att laga mat på det enkla sätt som vi kommer att göra under resan. Vi har bland annat blivit bra på att baka bröd i stekpanna, säger Jörgen Marken.
Jörgen och Ida marken räknar med att familjeäventyret kostar dem 750 000 kronor, men då är inte bilens andrahandsvärde inräknat.Bild: Lars Brundin
– Och jag har försökt fräscha upp min skolfranska på en kvällskurs. Jag vill ju gärna kunna prata med dem vi möter, säger Ida Marken.
Harald visar sin radiostyrda terränggående bil som ska med på resan. En solpanel på motorhuven och dubbla batterier ska se till att Haralds bil, läsplattor, mobiler, kylskåp och läsbelysningen inne i tältet är laddade.
Hur ska ni göra med toaletten?
– Det är den vanligaste frågan vi och andra overlanders får och det vanligaste svaret är: Det löser sig, säger Ida Marken.
– Men vi har en hink. Det kan ju finnas tillfällen när man inte vill klättra ner mitt i natten.
Det är viktigt att var sak har sin plats när man lever kompakt.Bild: Lars Brundin
Harald och Ida Marken visar hur safaritältet fungerar.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen