Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Massage borde vara en självklarhet på alla sjukhus

Massage fick Annika Nord att slappna av på Sus.Bild: Mats Roslund
Något helt fantastiskt händer på onkologiska avdelningar på Sus. Personalen erbjuder patienterna taktil massage (mjuk, följsam beröring) - kostnadsfritt.
Själv var jag inlagd häromdagen för ett smärre ingrepp och fick fotmassage två dagar i rad. Effekten? Endorfinerna flödade, oron försvann och avslappningen lyste upp mig inifrån och ut.
De vetenskapliga effekterna av massage är inga nyheter, vilket gör det märkligt att det inte förrän nu har erbjudits patienter. För en fullt frisk individ är massage stimulerande för ett gott immunförsvar och dito hälsa. För en sjuk människa är massage enligt min mening en höst nödvändig del av tillfrisknandet.
Tack för detta initiativ. Jag hoppas att detta sprider sig över hela Sus och vidare ut till alla vårdinstitutioner i övriga landet. Det borde vara en självklarhet.

Annika Nord

frilansskribent och massageterapeut
Gå till toppen