Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fredrik Lindstrand: Ett vägskäl för Sverige - bygg en hype, eller tappa hopp

Janne Andersson har samlat sitt landslag igen. Senast var kravbilden ganska behaglig. Det pratades om tålamod, intentioner och ett landslag som skulle ge oss hoppet tillbaka. Och med en pensionerad Zlatan Ibrahimovic samt ett motstånd som hette Nederländerna begärde egentligen ingen några mirakel.
Nu är det annorlunda.
Haussen inför kvaldrabbningarna mot Luxemburg och Bulgarien är nämligen klen, för att uttrycka det milt. En titt på Sydsvenskans webbstatistik de senaste dagarna visar att intresset för matchen är i det närmaste obefintligt. Och utan att dra för stora slutsatser av den nätbaserade fotbollsläsningen i Sydsverige så säger den i alla fall något om herrlandslagets status just nu.
Läs också Sköna kvalstatistiken - Sverige är felfritt mot blåbärsnationerna
Svensk fotbolls största poster boy någonsin har vänt sin lyskraft åt annat håll med allt vad det innebär för biljettförsäljning, sponsring och uppmärksamhet. Ett bittert uppvaknande för ett fotbollsförbund med vacklande ekonomi.
Det är verkligheten när Janne Andersson ska leda landslaget i match för andra gången någonsin. Mer än på länge behöver Sverige positiva besked. Främst i form av sex poäng, men även i tydliga spelmässigt positiva besked. För insatsen mot Nederländerna lämnade oss med en trave frågetecken. Som varför blågult knappt hade ett organiserat spel? Och vem som egentligen ska leda det här laget offensivt?
Segrar mot Luxemburg och Bulgarien kan ge Janne Andersson arbetsro och en fin skjuts in i framtiden. Kanske blir det rent av lite hype inför mötet med Frankrike i Paris i november. Lite U21-EM-vibbar - en för alla och alla för en. Kanske kan landslaget faktiskt göra det (nästintill) omöjliga och faktiskt nå VM i Ryssland? Hopp skapar gemenskap och självförtroende. Sådant genererar segrar och lockar folk till arenorna.
Förlorade poäng och klena insatser denna kvalsamling kan dock innebära det motsatta. Ett landslag som tappar ytterligare förankring hos den breda massan samtidigt som media slipar knivarna, och som måste få till en bragd borta mot Didier Deschamps EM-finalister för att inte tappa hoppet i det fortsatta kvaläventyret.
Läs också Tre poäng och Andersson sover gott
Därför går det inte att nog poängtera vikten av två bra resultat för Janne Andersson de närmsta dagarna. För i Erik Hamréns fotspår vill han inte gå. Företrädarens andra kvalsamling med landslaget, hösten 2010, bestod i ett taktiskt haveri på Amsterdam Arena och 1-4 mot Nederländerna som han aldrig riktigt hämtade sig från.
Den utvecklingen leder knappast till något party och bör förstås undvikas till varje pris.
Gå till toppen