Malmö

Politisk majoritet – men oklart hur Rosengårds skyskrapa ska betalas

Miljardprojektet Culture Casbah är i hamn politiskt. Nu återstår bara att få ihop det hela ekonomiskt.

Det finns en politisk majoritet för att bygga miljardprojektet Culture Casbah i Rosengård. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna protesterar.Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter
MKB beslutade att dra igång det vilande miljardprojektet vid ett hastigt inkallat extra styrelsemöte i söndags.
Det kommunala bostadsbolaget har inte ekonomiska muskler att ensamt bygga 200 nya lägenheter i en 22 våningar hög skyskrapa. I stället presenterade MKB-chefen Terje Johansson en annorlunda ekonomisk lösning:
MKB skapar ett nytt fastighetsbolag tillsammans med de börsnoterade bolagen Balder, Heimstaden och Victoria Park. Ägandet delas jämnt i fyra delar, MKB får ordförandeposten.
Som en del i uppgörelsen säljer MKB hälften av sina lägenheter i Rosengård (hela Törnrosen och delar av Örtagården) till det nya bolaget. Fastigheterna, värda 1,1 miljarder kronor, ska i fortsättningen förvaltas av det nya bolaget.
Vad MKB får betalt, och hur, är oklart. MKB uppger att man ska få "75 procent av köpeskillingen som baserar sig på 1,1 miljarder".
Det är också oklart hur dyr skyskrapan blir och hur bygget ska finansieras.
– Vi vill i dagsläget inte kommunicera våra grovt uppskattade projektkostnader, säger MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström.
MKB-chefen Terje Johansson förklarade på en presskonferens på torsdagen att det kan bli tal om investeringar på upp till 2 miljarder kronor. Då räknar han med att utöver skyskrapans 200 lägenheter kunna bygga ytterligare 300 lägenheter i området.
Anders Skans, Vänsterpartiet: "Det här minskar det demokratiska inflytande över lägenheterna."Bild: Lars Brundin
Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna motsätter sig miljardprojektet.
– Det här minskar det demokratiska inflytande över lägenheterna. Malmö stads bostadspolitiska mål går inte att ålägga det nya bolaget, som inte längre är ett helägt kommunalt bolag, säger Anders Skans, gruppledare för Vänsterpartiet.
Han tillägger att Malmö "behöver fler billiga bra lägenheter, inte spektakulära profilbyggen". Samma inställning har Sverigedemokraterna.
– MKB ska inte syssla med så här dyra och riskfyllda projekt. Det kan privata aktörer göra. MKB ska fixa bostäder åt unga, inte väldigt dyra lägenheter som dessa, säger Anders Olin (SD) som sitter i MKB:s styrelse.
En politisk majoritet lovordar projektet, som kallas "unikt och kaxigt" av kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Lars Brundin
Protesterna från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kommer inte att kullkasta miljardprojektet. Det lovordas redan av en bred politisk majoritet i form av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna.
– Vi bygger ihop Rosengård med resten av staden med detta unika och kaxiga projekt. Det visar att inget i Malmö är omöjligt, sade kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) på torsdagens presskonferens.
Miljöpartiets gruppledare Märta Stenevi är lika entusiastisk.
– Det är ett fantastiskt spännande projekt, där det är en enorm fördel att vi får in privat ägande i området, säger Märta Stenevi till Sydsvenskan.
Lars Hedåker (M), vice ordförande i MKB, säger att det är dags att pröva något nytt i Rosengård.
– Det här är inget projekt där man pytsar in lite pengar och sedan drar sig tillbaka. Det här är en verklig jättesatsning med sociala dimensioner, säger Lars Hedåker.
Han ser inga problem med att MKB säljer sina fastigheter.
– Vi är ju kvar som ägare i det nya bolaget. Och MKB återhämtar det egna ägandet på två år eftersom vi bygger så mycket.
Om politikerna i kommunfullmäktige, som väntat, godkänner planerna före årsskiftet kan Culture Casbah stå klart 2021.
Gå till toppen