Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Skamfläcken mitt i byn är kvar – oklart när gamla Ica rivs

Tomma löften och öde butikslokaler. Fyra år senare är det fortfarande oklart när Ica-butiken på Storgatan kommer att rivas. "Just nu ser det förskräckligt ut", säger Pehr Carlberg, vd på Svedalahem.

Icas gamla lokaler i Svedala har stått tomma sedan 2012.Bild: Petra Länsman Berglund
Det har snart gått fyra år sedan Ica lämnade fastigheten på Storgatan för nya lokaler söder om järnvägen.
Kommunen tog snabbt fram en detaljplan för byggande av ett nytt butiks- och bostadskvarter – sedan har inget hänt.
De öde butikslokalerna står kvar som en tom kuliss på Storgatan – istället för de nya affärer och lägenheter som Svedalarborna hoppats på. Ica Fastigheter AB har inte velat bygga eftersom bostäder ligger utanför bolagets ordinarie verksamhet.
I våras kom beskedet att rivningen äntligen skulle påbörjas.
– Vi är inte stolta över att det inte har gått fortare än vad som har varit fallet. Men nu tar vi itu med det här, lovade Ulf Jönsson, Ica Fastigheters kommersielle förvaltare, i en intervju med Sydsvenskan i slutet av sommaren.
Rivningen skulle enligt honom ta två månader och vara klar innan årsskiftet – men sedan har planerna försenats igen.
Ica Fastigheter har fortfarande inte gjort någon rivningsansökan till Svedala kommun.
Nu kräver kommunala Svedalahem klara besked från Ica. Ett möte med en av företagets konsulter är inplanerat till senare delen av oktober.
– Vi har fått löfte om att de ska lägga fram en tidsplan då, säger Pehr Carlberg.
Vad får ni för reaktioner från Svedalaborna över att det inte händer något?
– Det är många som undrar varför vi inte bygger – men vi äger inte frågan. Det är inte vår fastighet, men vi är naturligtvis intresserade. Det är viktigt för kommunen – ett oanvänt hus som står och förfaller mitt i centrum, säger Pehr Carlberg.
Är ett köp fortfarande aktuellt?
– Vi kan tänka oss att köpa, men Ica har satt ett för högt pris tidigare. Det andra alternativet är att de låter oss köpa för ett lågt pris och ta risken för en sanering, säger Pehr Carlberg.
En annan sak som har bromsat köpet är just frågan om vad saneringen av möjliga miljögifter efter tidigare industriverksamhet på tomten skulle kosta.
– Det pratas om att det legat en bensinmack där tidigare. Vi har bett dem ta fram ett rimligt pris för rivning och sanering, säger Pehr Carlberg.
De senaste veckorna har Sydsvenskan berättat att Svedala rasat i branschorganisationen Svensk näringslivs rankning, att butiker slår igen och att handlare lämnar centrum. Pehr Carlberg menar att planerna på bostäder fortfarande är högaktuella, men att suget efter butikslokaler har avstannat.
– Det är inte rimligt med fler butiker, inte som handeln ser ut. Men vi behöver något som drar folk till centrum – och just nu ser det förskräckligt ut med den tomma Ica-lokalen, säger han.
Enligt Pehr Carlberg står det just nu 5 000 personer i Svedalahems bostadskö.
– Det är stor efterfrågan på bostäder. En annan möjlighet är att bygga ett trygghets- eller seniorboende på tomten, säger Pehr Carlberg.
Gå till toppen