Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Massuppsägningar kan få svåra konsekvenser för barnsjukvården i hela Skåne

Barnsjukvården i hela Skåne drabbas om regionen inte stoppar massuppsägningarna i Helsingborg, anser Gilbert Tribo (L).

Förhandlingarna har brutit ihop med de 33 sjuksköterskor som har sagt upp sig från barnavdelningen, barnakuten och neonatal på Helsingborgs lasarett. Det kan få svåra konsekvenser för barnsjukvården i hela Skåne.
– Det är oerhört bekymmersamt. Det är ett katastrofläge om vi står utan alla dessa sjuksköterskor på neonatal och barnakuten, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.
Gilbert Tribo (L) varnar för ett "katastrofläge" för barnsjukvården i hela Skåne om de 33 barnsjuksköterskorna i Helsingborg slutar sitt arbete dagen före julafton.Bild: Lisbeth Westerlund
Ledningen för Skånevård Sund har meddelat barnsjuksköterskorna att de inte kommer att få igenom sina krav på bättre schema och arbetsförhållanden. Därför ser sjuksköterskorna ingen annan möjlighet än att fullfölja sina uppsägningar och sluta den 23 december. Det innebär att hälften av barnsjuksköterskorna i Helsingborg försvinner, och att många sjuka barn från nordvästra Skåne kommer att få åka ambulans till Malmö, Lund, Kristianstad – eller Danmark.
Men det kommer också att få svåra effekter för barn i Malmö och Lund om barnavdelningarna på Helsingborgs lasarett tvingas dra ner på verksamheten.
– Självklart blir det så! Om svårt sjuka barn från Helsingborg tar upp vårdplatserna i Lund så kommer föräldrar och barn från Malmö och Lund att behöva åka över till Köpenhamn för att få vård. Jag hoppas verkligen att det politiska styret sätter till alla klutar för att lösa detta. Ansvaret ligger på sossarna och Yvonne Augustin (S). Och hittills tycker jag att de har hanterat det här lite tafatt, säger Gilbert Tribo (L).
Regionrådet Yvonne Augustin (S) har sagt att förvaltningsledningen håller på att titta på möjligheterna att skicka svårt sjuka och för tidigt födda barn till Danmark för vård.
– Det gör mig jättebekymrad. Nu sitter massor av blivande föräldrar som är jätteoroliga för det här, säger Gilbert Tribo.
Han har själv två för tidigt födda barn som fick åka från Kristianstad till Lund för att få vård på neonatal.
– Jag tyckte själv som förälder att det var oerhört svårt bara att åka till Lund. När ditt barn är jättesvårt sjukt befinner du dig i en svår kris. Att då behöva åka till ett annat land, där du inte förstår språket fullt ut är ingen lösning. Det här är att spela alldeles förskräckligt med de blivande föräldrarnas oro, säger Gilbert Tribo.
Men han är också självkritisk och säger att det var ett "felbeslut" att femklövern var med och sade upp de lokala arbetstidsavtalen för ett par år sedan. Det har skapat stor irritation bland vårdpersonalen och bidragit till flera fall, där exempelvis barnmorskor och Iva-sköterskor har hotat med massuppsägningar för att omförhandla sina arbetsvillkor. Men Tribo tycker också att Region Skåne måste sätta press på Vårdförbundet, eftersom fackförbundet "uppenbarligen inte förhandlar för sina medlemmar fullt ut".
Många svårt sjuka och för tidigt födda barn kan tvingas åka ambulans till andra sjukhus – och även till Danmark – om hälften av barnsjuksköterskorna i Helsingborg fullföljer sin uppsägning. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Bild: Ingemar D Kristiansen
Caroline Wessel (M), som är andre vice ordförande i Region Skånes personalnämnd, tycker att uppsägningarna i Helsingborg egentligen inte är någon politisk fråga, utan något som måste lösas mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet.
– Det är såklart oroväckande att föräldrar ska behöva åka långt, eller till och med till Danmark för att söka vård. Men det här är egenligen inte en politisk fråga, det är en sak som parterna måste lösa, säger Caroline Wessel.
Hon ser också att det finns en spridningsrisk om fler personalgrupper slutar att förhandla via facket, och istället försöker tvinga fram egna speciallösningar.
– Man underminerar den svenska modellen om väldigt många anställda börjar förhandla direkt med arbetsgivaren. Det blir olyckligt om bara vissa personalgrupper får möjligheter att förhandla och få bättre villkor, säger Caroline Wessel (M).
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen