Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så är det att bo i Turning Torso

Familjen Bergholtz bor på näst översta våningen i Turning Torso. Ett svindlande läge ovanför staden och molnen med en hisnande utsikt över hela Skåne.

Bild: Peter Erlandsson
Det är en nästan overklig känsla att bara komma som besökare till en av Malmös högst belägna lägenheter.
– Nej, det svajar inte mycket alls här, förvånansvärt lite faktiskt, svarar Sofia, på den givna frågan på 51:a våningen i Malmös högsta byggnad Turning Torso.
Bild: Peter Erlandsson
Att Sofia och Magnus Bergholtz med barnen Nelly och Melker hamnade just här var lite av en slump.
– Vi hade köpt en ny lägenhet och allt var bokat för flytten då vi fick reda på att vi inte fick bygglov för de förändringar som behövdes göras i den nya lägenheten. Vi fick helt enkelt backa köpet och eftersom vår gamla lägenhet var såld behövde vi någon annanstans att bo.
Bild: Peter Erlandsson
Barnen går i skolan i området så familjen ville gärna hålla sig kvar i närheten, men de hade bara tio dagar på sig innan de var tvungna att flytta.
– Det var helt enkelt panik!
Eftersom paret vid ett tidigare tillfälle varit och tittat på lägenheter i Turning Torso, chansade de och ringde till hyresförmedlingen och förhörde sig om det fanns något ledigt.
– Vilken tur, en hyresgäst höll precis på att flytta ut!
Bild: Peter Erlandsson
I februari flyttade de in i Torsons största lägenhet, 190 kvm, på näst översta våningen.
– När vi tittade på den regnade det och var slaskigt men utsikten är ju enorm när man är här. Om det så är dimma över hela stan är det ändå klart här uppe. När man vaknar så vaknar man upp ovanför molnen, precis som när man flyger.
En annan egenhet för läget ovan molnen är tystnaden.
– Stänger man fönstren hör man inte ens stans svaga brus, det är väldigt tyst här, det är på något sätt ovanför alla ljud.
För många Malmöbor är det kanske lite av en dröm att bo i Turning Torso.
– Det känns kul att ha bott här en gång i sitt liv.
Att bo i Torson har sina fördelar. Det finns en reception som håller koll på alla som går in och ut ur byggnaden. Det finns dessutom gym, vinkällare, spa-avdelning, hotellrum som går att hyra för gäster och en festlokal med utsikt över Öresundsbron.
– Går man ut med hunden får man en kopp kaffe i receptionen på vägen. Vi har luciatåg och olika jularrangemang varje år. Vid nyår får hyresgästerna dessutom fira in tolvslaget på den översta våningen som är en konferenslokal.
Lägenheten har ett badrum och en toalett med dusch. Badrummet är försett med ett runt litet fönster som går att öppna lite grand.Bild: Peter Erlandsson
Hyresvärden målar om mellan varje hyresgäst men hann i Bergholtz fall bara måla en vägg där det var lite hål, plus att de tog bort en tapet i det ena sovrummet.
– Alla sneda linjer har påverkat möbleringen. Vi har inte så raka möbler och då funkar det. Vi gillar organiska former.
Sofia Bergholtz med hunden Mindy. Den beige fåtöljen, Jättepaddan av Carl Malmsten, är strategiskt placerad för att ge utsikt utåt men också inåt lägenheten.Bild: Peter Erlandsson
Sofia och Magnus tycker om att blanda gammalt och nytt och har en förkärlek för designklassiker.
– Vi köper emellanåt någon möbel på Lauritz eller Bukowskis om det dyker upp något.
I köket står några burkar från 1960-talet som Sofia hittat på loppis och på sina föräldrars vind.Bild: Peter Erlandsson
Magnus var nyligen med i tv-programmet ”Vem bor här?” i SVT och visade då upp deras gamla lägenhet.
– Magnus är designer och väldigt noga, jag däremot hade tidigare mycket mer saker med torkade blommor och sådant. Nu har vi mixat ihop de två olika stilarna.
Bild: Peter Erlandsson
Lägenheten i Turning Torso är planmässigt disponerad som en utslagen solfjäder med hallen längst in och alla rummen ut mot fönstren.
En nackdel med en lägenhet utan balkong är att det inte går att odla, men det har Magnus och Sofia ändå gett sig på. De odlar grönsaker i fönsterkarmen och citrusfrukter i stora krukor på golvet.
– Vi odlar bland annat sallad, chili och avokado. Det är en process i tre steg där man flyttar plantorna efter hand. Nu har vi mycket basilika, i alla fall nog för att kunna göra pesto.
Bild: Peter Erlandsson

FAKTA

Här bor: Magnus Bergholtz 41 år, Sofia Bergholtz 45 år, Nelly 15 år, Melker 13 år och hunden Mindy.
Var: Turning Torso, 190,4 m högt, byggt 2005. Arkitekt Santiago Calatrava
Boyta: 190 kvm
Hur: Hyreslägenhet
Övrigt: Sofia jobbar som överförmyndarhandläggare för ensamkommande flyktingbarn. Magnus jobbar som designer inom it-branschen.
Gå till toppen