Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Väktare fick fly från Seved – ny oro i området

Knarklangarna stör återigen boende på Rasmusgatan. Väktarna har tvingats iväg och ett nytt hyreshus har under en tid använts som bas för drogförsäljningen.

Huset på Rasmusgatan som vetter mot Sofiagatan har under början av hösten varit drogförsäljarnas nya bas på Seved.Bild: Peter Frennesson
Spåren efter narkotikahanteringen syns i tvättstugan på Rasmusgatan 20 och 22.
Förra sommaren och hösten var det hyreshuset på Rasmusgatan 28 som togs över av en grupp unga män som langar knark i området.
Hantverkare, väktare och hyresvärden hindrades från att jobba i huset.
Istället packades knark i källaren och affärerna gjordes upp i trapphuset och på gården.
Polisen, kommunen och hyresvärden gjorde under vintern och våren gemensam sak och situationen blev mycket bättre.
Knarkhandeln upphörde inte, men flyttade utomhus, till allmänna ytor. Boende stördes inte lika mycket.
Så sent som den 29 augusti i år deklarerade Malmö stad på sin hemsida att det varit ovanligt lugnt i området. Bästa sommaren på Seved på länge, enligt polisens utsagor till kommunen.
Men ungefär samtidigt har ett nytt hus använts som bas för knarkförsäljningen, kan Sydsvenskan nu berätta. Huset i korsningen av Rasmusgatan och Sofiagatan har blivit "det nya nummer 28", säger flera uppgiftslämnare.
– O, ja. Det stämmer till hundra procent, säger en kvinna som bor i huset.
Tvättstugan i källaren under Rasmusgatan 20 och 22 används för att förpacka droger, enligt boende. En rulle plastfolie som ligger i ventilationsröret styrker deras uppgifter.Bild: Peter Frennesson
Uppgifterna om hur länge det har pågått skiljer sig åt mellan de boende.
Hyresvärdarna på både Rasmusgatan 28 och 20 till 22 har anlitat väktare för att störa knarklangarna. Väktarna har kontrollerat så att inte obehöriga är i trappuppgångarna eller källarna.
Men sedan förra helgen har väktarna lämnat Rasmusgatan. Det är för farligt, bedömer vaktbolaget.
Förra fredagen attackerades en väktare. Första gången var vid 19.30-tiden. Enligt polisanmälan trycktes väktaren upp mot en vägg, och jagades sedan därifrån av tio till femton unga män. Väktaren ska ha sett knivar och andra tillhyggen.
En och en halv timme senare åkte väktaren in på Rasmusgatan igen.
– Han befinner sig i sin bil då, säger Lars Förstell, informatör vid polisen.
De unga männen var något färre. Men en av dem håller händerna bakom ryggen på ett sätt som väktaren uppfattar som att han har ett vapen.
”Du har en kula som väntar dig”, ska mannen ha sagt till väktaren i bilen.
Senare på natten har väktaren utsatts en tredje gång. Enligt väktarens rapport blev han prejad av en bil på Föreningsgatan. En man hoppade ur och slog en skylt i sidan på väktarbilen.
Väktaren kopplar attacken till händelsen på Seved tidigare
Läs också Polisen om Seved: Inte värre än det har varit
Fredrik Malmberg, hyresvärd för Ramsusgatan 28, som har anlitat väktarna, har förståelse för att vaktbolaget drar in bevakningen.
– Jag har själv blivit mordhotad. De här killarna bär vapen. De övningsskjuter i källaren.
– Tidigare har de varit kaxiga, men att det skulle vara på den här nivån är överraskande. Framförallt att de sen jagar rätt på väktaren på en helt annan plats, säger Fredrik Malmberg.
– De vill se Seved som sitt område. De vill inte ha samhället där. Det stör deras narkotikaförsäljning. Tonen har höjts i och med att polisen går hårdare åt dem.
Ägaren till Rasmusgatan 20 och 22 har inte gått att nå – han är i New York, säger personalen på hans kontor.
Porten ut mot Rasmusgatan i hans hus gick länge inte att låsa. Unga män som inte bor i huset hängde så sent som i veckan i trapphuset och på gården.
– De lever ett jävla liv, säger en man som bor i huset.
Flera boende vittnar om att gänget tar med narkotikakunder in i trapphuset.
– De sitter där och äter, röker och säljer hasch. De gömmer droger överallt ute på gården. Det luktar hasch i hela huset. Och det kommer haschlukt in i lägenheten genom brevlådan.
Dörren till tvättstugan saknar lås. Där inne förpackas drogerna, säger boende.
En rulle plastfolie som Sydsvenskan hittar i ett ventilationsrör styrker de påståendena. Rullen är kapad på hälften – större plastbitar än så brukar inte knarklangare behöva.
En rulle plastfolie – kapad på hälften, så som knarlangare brukar göra. Rullen ligger i ett ventilationsrör i husets tvättstuga.Bild: Peter Frennesson
– Man vågar inte gå ner på gården, säger en kvinna i huset.
Det ryktas att en granne ska ha bett killarna att inte vara på deras gård. Han bad dem snällt, sägs det. Tillbaka fick han ett mordhot. Och killarna blev kvar i huset.
En man som Sydsvenskan pratar med säger att han inte är rädd. Men han tittar knappt på killarna.
– Jag går in. Gör mitt. Man kan bli arg, man betalar ju skatt. Men man får akta sig också. De är ju inte en, utan sju åtta stycken. Och det är uppgörelser här. Bilar brinner.
I torsdags åtgärdades portarna ut mot Rasmusgatan.
– Nu hoppas jag att vi blir av med dem, säger en man i huset.
Som andra har han en strategi för att inte råka illa ut.
– Blandar man sig inte så stör de en inte.
Ringer du polisen närdu ser olagligheter?
– Ahh! Det är inte lönt.
Gå till toppen