Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bombdåd vid nattklubb i Malmö

Nattklubben Babel på Spångatan i centrala Malmö utsattes vid 01.30-tiden för ett bombdåd. "Vi kommer ha öppet som vanligt”, säger Mattias Berg på Babel.

Bild: Patrick Persson
Någon hade placerat någon form av sprängladdning utanför entrédörren till nattklubben som var stängd. Nattklubbens entrédörr och fönsterrutor på andra våningen krossades vid sprängningen. En bil som stod placerad på Spångatan i närheten av nattklubbsentrén fick lackskador och en krossad bakruta vid explosionen. Även Smörgåshörnan, som ligger snett emot Babel, fick en krossad ruta.
Smällen var kraftig och hördes ända bort till Limhamn.
– Ja, det har varit någon typ av explosion där och det ser ut att vara stora skador på fastigheten. Men som det ser ut nu så har inga människor skadats, säger Martin Carlsson, vakthavande befäl hos polisen.
Flera personer i centrala Malmö larmade polisen och SOS om detonationen. När polisen kom fram spärrades Spångatan och angränsande gator som Helsingborgsgatan av i närheten av nattklubben. Polispersonal på platsen förvissade sig först om att ingen kommit till skada innan man drog sig tillbaka och inväntade bomb- och polistekniker.
Oroliga grannar i det närmaste kvarteret ropade till polispersonalen på platsen om att de trodde att det sprängts även inne på nattklubbens innergård. Men troligen är det smällen som ekat mellan husen.
Under natten pratade polisen med flera av nattklubbens anställda. Det ska inte ha riktats några specifika hot mot nattklubben eller nattklubbens personal.
– De nekar ständigt folk från att komma in men personalen riktar inte misstankarna mot någon speciell, säger Daniel Johansson, inre befäl.
– Nej, vi har inte fått några hot, säger Mattias Berg på Babel.
Imorgon, tisdag, arrangeras Doc Lounge i lokalerna. Sprängningen kommer inte att påverka filmvisningen.
– Vi kommer ha öppet som vanligt i veckan. Målsättningen är att ha öppet enligt programmet, säger Mattias Berg.
Bild: Patrick Persson
Vilken typ av sprängladdning och vem som ligger bakom sprängningen vet man inte i nuläget. Under natten tog polisens tekniker prover på platsen som har skickats iväg för undersökning.
– Det är ingen nyårsraket direkt utan såklart något kraftigare, säger Daniel Johansson, inre befäl.
Bild: Lars Brundin
Vid sjutiden på måndagsmorgonen har polisen lämnat platsen. Händelsen rubliceras som allmänfarlig ödeläggelse.
Bild: Lars Brundin
Gå till toppen