Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinna fastnade på Hansas handikapptoalett – hittades död dagen efter

En kvinna i 55-årsåldern fastnade inne på Hansas handikapptoalett. Vakterna missade att kontrollera toaletten innan stängning. Dagen efter hittades hon död.

Bild: Johan Pihlemark
På söndagsmorgonen den andra oktober påträffade städpersonal på Hansa en död kvinna inne på handikapptoaletten.
– Det som har hänt är djupt beklagligt. Det är den mänskliga faktorn hos våra vakter som brustit vid våra rutinkontroller innan stängning, säger Jens Halvarsson, utvecklingsansvarig för Hansa.
Kvinnan, som hade en funktionsnedsättning, hittades vid 10-tiden på söndagen, två timmar innan öppning. Kvällen innan hade anhöriga anmält henne försvunnen.
Vakterna missade sin rutinmässiga utrymning av lokalen innan stängning på lördagen och Jens Halvarsson bekräftar att kvinnan setts på övervakningskameror från lördagseftermiddagen.
– Antingen har vakten i fråga missat just den här toaletten innan stängning eller gått och kontrollerat innan kvinnan gick på toaletten, självklart ska det inte få hända, säger han.
Enligt Jens Halvarsson hade larmet i gallerian utlösts om kvinnan hade lyckats ta sig ut från toaletten, som även var utrustad med en larmknapp.
När upptäckten gjordes tidigt på söndagen kallades polis, ambulans och räddningstjänst till platsen. Enligt Daniel Jonasson, inre befäl vid polisen i Malmö, talar omständigheter på platsen för att kvinnan inte var nyligen avliden när hon hittades.
Men ännu är det inte säkerställt vilket klockslag kvinnan dog, om det var på lördagen eller tidigt på söndagen.
Händelsen rubriceras för närvarande som dödsfall utan misstanke om brott. Eventuellt kan en anmälan om oaktsamhetsbrott upprättas. Om så är fallet rör det sig om vållande till annans död.
– I det här fallet rör det sig om tillgängliga toaletter för personer som tar sig dit själv och det blir svårt att bedöma som oaktsamhetsbrott för tillfället, säger Daniel Jonasson.
Dödsorsaken är okänd och en rättsmedicinsk undersökning håller på att genomföras.
Gå till toppen