Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äntligen ringde telefonen hos Hart

Själv trodde han att tiden runnit ut. Det var då telefonen ringde och Oliver Hart fick beskedet – han är den senaste pristagaren i ekonomi till Alfred Nobels minne.

Oliver Hart läser gratulationsmejl i sitt hem i Lexington, USA, efter att ha tilldelats årets pris i ekonomi till Alfred Nobels minne.Bild: Jon Chase
– Att säga att jag förväntade mig detta vore lite väl starkt. Däremot hoppades jag. Olika personer och vänner har sagt: "du är en stark kandidat". Jag har trott att jag funnits med bland de förhandstippade och till och med trott tidigare år att jag skulle få det men du vet aldrig, säger Oliver Hart till TT.
Den brittiske professorn i ekonomi är sedan många år verksam vid prestigefulla Harvard University, USA. Tidigt på måndagsmorgonen amerikansk tid vaknade han också – "Jag sover inte speciellt bra" – fullt medveten om vilken dag det var.
– Men jag började tänka att nu är det för sent för att få samtalet. Det var då det ringde, min hustru svarade och räckte över luren till mig.
TT: Vad tänker man då?
– Det är som i en dimma, men jag kramade min hustru och väckte sedan min son. Han är visserligen 34 år men det var min födelsedag i går så han var här för att fira mig.
Oliver Hart delar nu priset tillsammans med Bengt Holmström, född i Helsingfors men även han verksam i USA. Priset går till dem båda för teoretiska arbeten om kontrakt. När Hart ska sätta ord för betydelsen att stå som vinnare, säger han:
– Det finns ingenting som det här. Det ses ju som det pris alla vill vinna. Det är otroligt speciellt och därför är jag så lycklig över att vinna det. Normalt sett är det ingen som ringer till mig, nu har telefonen ringt hela morgonen och det har stått fotografer utanför vårt hus.
Nu får han i december också återvända till Stockholm där han varit vid ett flertal tillfällen tidigare.
– Jag utgår från att själva Nobelfesten kommer bli fantastiskt och jag kommer definitivt att njuta av den.
Men även för en pristagare i ekonomi väntar en vardag. Redan på tisdag är den nyblivne pristagaren tillbaka vid Harvard University.
– Jag hoppas kunna fira med min familj men det blir inte i dag för jag har en presskonferens. I morgon jobbar jag som vanligt med mina studenter. Jag har massor att göra.

Fakta: Oliver Hart

Oliver Hart är född 1948 i London i Storbritannien.
Han doktorerade 1974 vid Princeton University i USA, och är numera professor i ekonomi vid Harvard University i USA.
Han är gift med Rita B. Goldberg, professor i litteratur vid Harvard University.
Gå till toppen