Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark vill se fortsatta svenska gränskontroller

Den danska regeringen vill att Sverige fortsätter med sina gränskontroller även efter den 11 november. Danmarks integrationsminister Inger Støjberg kommer på ett EU-möte i Luxemburg på torsdag att uppvakta sina svenska, tyska och österrikiska ministrar om saken.

– Jag strävar efter att skapa en gemensam front med de länder som är i samma situation som vi är, säger Inger Støjberg till Danmarks Radio.
Hon har ännu inte gjort någon formell framstöt till den svenska regeringen.
Kastrup är en av nio platser där resenärer på väg mot Sverige måste visa legitimation för att få fortsätta resan.Bild: Lars Brundin
Enligt Inger Støjberg är det av vikt att hålla asylinvandringen på fortsatt låga nivåer och att Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge håller fast vid sina gränskontroller även efter den 11 november – sista dagen för EU-kommissionens tillfälliga frist för passkontroller mellan enskilda EU-länder.
Sedan elva månader upprätthåller Sverige gränskontroller vid fem platser i Skåne: vid Hyllie station, brofästet vid Lernacken samt hamnarna i Trelleborg, Helsingborg och Malmö.
Sedan nio månader måste de som reser till Sverige dessutom gå igenom id-kontroller vid Kastrups tågstation samt vid hamnarna i Frederikshavn, Grenå, Helsingör, Kiel, Rostock, Sassnitz och Travemünde. Sedan sju månader görs dessutom id-kontroller på Hovedbangaarden i Köpenhamn.
Staket mellan perrongerna på Kastrup.Bild: Lars Brundin
Just nu funderar regeringen på om kontrollerna ska fortsätta. Om infrastrukturminister Anna Johansson (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) väljer att inte förlänga nuvarande regler kommer id-kontrollerna att upphöra från den 4 november och gränskontrollerna från den 11 november.
– Frågan bereds i regeringskansliet. Några beslut är ännu inte fattade, säger Fredrik Persson, pressekreterare på Justitiedepartementet.
Regeringen har redan fått ett digert beslutsunderlag från Region Skåne, Malmö kommun och Öresundsinstitutet – de tre lokala instanser som i våras fick i uppdrag av Näringsdepartementet att utvärdera konsekvenserna av id-kontrollerna.
De tre instanserna har via länsstyrelsen gett regeringen en grundlig dokumentation av hur gräns- och id-kontrollerna försvagat företagande och rörlighet i Öresundsregionen.
Läs också Tio sätt som gränskontrollerna sabbar tillvaron för skåningarna
De är rörande överens om att kontrollera snarast bör tas bort:
"Undanröjandet av gränshinder i Öresundsregionen är viktigt för de medborgare och företag som verkar i regionen", heter det i Malmö stads yttrande.
"Ur ett gränsregionalt perspektiv är det viktigt att kontrollerna inte permanentas", framhåller Öresundsinstitutets vd Johan Wessman.
"Det är önskvärt att polisens insatser vid Hyllie tas bort eller samordnas med lösningarna på Kastrup", hävdar Region Skånes utvecklingsdirektör Mikael Stamming.
Danmarks integrationsminister Inger Støjberg (Venstre).Bild: Lars Brundin
För Inger Støjberg tycks de här synpunkterna dock vara ovidkommande. Hon vill ta initiativ till att gränskontrollerna förlängs i fem nordeuropeiska länder.
– Vi har fortfarande en osäker situation i Sydeuropa där tusentals flyktingar och migranter just nu kommer i land på Sicilien. Det kan skapa en press på de danska gränserna, säger hon.
Morgan Johansson har tidigare påpekat att skrotade svenska gränskontroller kan få tiotusentals flyktingar i Tyskland, som ännu inte registrerats som asylsökande, att röra sig norrut mot Sverige, Norge och Finland.
Polis utanför ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station.Bild: Johan Nilsson / TT
Tommy Brännström är kommissarie vid gränspolisen i Skåne och hävdar att kontrollerna vid de skånska inresepunkterna har en avskräckande effekt på illegala migranter.
– Varje vecka anträffar vi fem-tio personer vid gränskontrollerna som vi anmodar att söka asyl. Eftersom vi står där vi står så visar vi att det är svårt att komma in i Sverige.
– Vi har ju gränskontroller dygnet runt under årets alla dagar. Vi ser dem som både effektiva och meningsfulla.
Hur kommer det sig då att det varje vecka kommer 500-600 nya asylsökande till Sverige?
– Antingen har de kommit in i Sverige via någon plats där vi saknar gränskontroller eller så har de vistats länge i Sverige.
Kan de inte slinka igenom polisens nät?
– Absolut. Vi har bara en partiell gränskontroll. En och annan slinker säkert igenom.
Under de senaste tio veckorna har dansk gränspolis nekat 608 personer inresa i Danmark. Det är personer som varit ointresserade av att söka asyl i Danmark och som hellre velat bli asylsökande i Sverige, Norge eller Finland.
I våras direktavvisade svensk gränspolis under nio veckor 384 personer från Skåne till Danmark.
Gå till toppen