Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hansatoalettens larm hörs bara på toaletten

Larmljudet på Hansas handikapptoalett hörs inte utanför toaletten – och går inte till någon larmcentral. ”Jag tryckte på knappen utan att någon väktare kom springande,” säger Neuroförbundets Malmöordförande Kristjan Gislason.

Om man löser ut larmet på toaletten där kvinnan dog, hörs larmet bara inne i toalettrummet.Bild: Hussein El-alawi
En kvinna från Vellinge med MS dog på Hansas handikapptoalett natten mellan lördag och söndag förra helgen.
– Jag har testat den så kallade handikapptoaletten, säger Neuroförbundets Malmöordförande Kristjan Gislason som är djupt kritisk.
– Det är nästan ingenting rätt på den toaletten, säger han.
Kristjan Gislason konstaterar, i likhet med Malmö stads tillgänglighetssamordnare Johanna Hesselman, att toaletten är för liten för att uppfylla dagens krav vid nybyggnationer.
Allvarligare, menar Gislason, är larmet.
– Det är installerat. Men det fungerar inte, säger han.
I söndags testade Kristjan Gislason larmet. Knappen sitter i knähöjd bakom toaletten. Det saknas knappar på sladd till toalettens stödhandtag.
– När jag tryckte hördes det en svag signal inne på toaletten. Utanför hördes ingenting. Det tändes bara en svag lampa utanför dörren. Detta i en återvändskorridor där ingen går, säger Kristjan Gislason.
Larmet är inte vidarekopplat till en larmcentral.
– På Triangeln och på Malmö Live går larmet till en central. När jag tryckte på larmknappen där kom det väktare direkt, säger han.
Jens Halvarsson är utvecklingsansvarig för Hansa.
– Den här toaletten uppfyller gamla krav, kanske från åttiotalet. Den uppfyller inte nybyggnadskrav, säger han.
Vid Neuroförbundets test hördes inte larmet utanför dörren?
– Okej. Det är ett vanligt handikapplarm, som de alltid såg ut tidigare. Det går inte till någon larmcentral. Det ska uppmärksammas av personal i gallerian.
Vad gör ni nu?
– Hansa genomgår en stor ombyggnad. Allt kommer att byggas om och uppgraderas, inklusive den här toaletten. Det är bara en tidsfråga, säger Jens Halvarsson.
Det står inte i bygglagstiftningen att larm på handikapptoaletter måste vara kopplade till en central.
–Bygglagstiftningen ger inte heller anvisningar om var larmet ska sitta. Det är ett fastighetsägaransvar, säger Malmö stads tillgänglighetssamordnare Johanna Hesselman.
Gå till toppen