Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon dog på toaletten - dagen efter beslut om minskad assistans

Ett dygn innan den MS-sjuka Vellingekvinnan dog fick hon Försäkringskassans beslut: Minskad assistans vid toalettbesök. "Kvinnan fick plikta med sitt liv för att hon nekades den hjälp hon har rätt till," säger Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck som träffade kvinnan timmar före dödsfallet.

Kvinnan dog på Hansas toalett ett dygn efter beslut om minskad assistans vid toalettbesök.Bild: Hussein El-alawi
Den 57-åriga Vellingekvinna som dog på gallerian Hansas handikapptoalett hade multipel skleros, MS. Enligt en nära vän var hon halvsidesförlamad.
Läs också Hansatoalettens larm hörs bara på toaletten
Sin sista dag i livet, förra lördagen, var kvinnan på en konferens med Neuroförbundet på Hotell Sankt Jörgen i Malmö. Hon tog sig till Malmö själv med färdtjänst från Vellinge.
Resan skedde dagen efter att kvinnan fått beslut från Försäkringskassan på sin ansökan om utökad personlig assistans. Försäkringskassans beslut var den motsatta: minskad assistans i samband med toalettbesök och duschning.
Beslutet kom efter ett års utredning och först efter att den nu döda kvinnan skickat ett mejl där hon skrev att hon tänkte JO-anmäla Försäkringskassan om de inte kom med ett beslut.
– Hon hade bara en fungerande hand. Jag hjälpte henne att skriva det mejlet, säger en nära vän till kvinnan.
Kvinnan var i sin ansökan uppbackad av Vellinge kommun, av läkare, arbetsterapeut och sjukgymnast.
Beslutet förra fredagen gjorde kvinnan mycket uppriven. Trots sorg och förtvivlan efter beslutet, åkte hon dagen nästa dag på en konferens arrangerad av Neuroförbundet på hotell Sankt Jörgen i Malmö. Hon reste ensam, utan assistent.
– Hon sa till mig att hon skulle vara med likasinnade och att det fanns en handikapptoalett i närheten, säger den nära vännen.
Neuroförbundets ordförande i Malmö, Kristjan Gislasson, satt nära kvinnan och såg när hon med sin elrullstol lämnade konferensen vid 16-tiden på lördagseftermiddagen.
– Försäkringskassans beslut är obegripligt. Personer med MS blir inte bättre med tiden, säger Kristjan Gislason.
Neuroförbundets riksordförande Lise Lidbäck var också på mötet i Malmö - och träffade den nu döda 57-åringen där.
Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck träffade kvinnan innan hon blev inlåst på toaletten.
– Hon satt i rullstol och hade inte med sig någon assistans. Vi bytte några ord, säger Lise Lidbäck.
Efter beskedet om kvinnans död kräver Lise Lidbäck ett möte med regeringen och minister Åsa Regnér.
Läs också Kvinnan på Hansas toalett nekades hjälp innan hon dog
Neuroförbundet ser nämligen upprepade exempel när kroniskt sjuka människor som successivt blir sämre får indragningar i sina assistansbeslut.
– Hade kvinnan jag mötte haft med sig en assistent så hade någon kunnat slå larm. Fruktansvärda olyckor som den här får inte ske i en hektiskt jakt på sekunder och minuter i assistansen. Vi har kommit till den bortersta gränsen när det gäller att skära i mänskliga rättigheter, säger Lise Lidbäck.
– Den här kvinnan fick plikta med sitt liv. Det är fullständigt orimligt och bortom all värdighet, säger Lise Lidbäck.
Kvinnan dog inlåst bakom den här dörren, en trappa upp på Hansa.Bild: Hussein El-alawi
Sydsvenskan och HD har varit i kontakt med Försäkringskassan.
– Vi kan inte kommentera enskilda fall utan en fullmakt, säger Försäkringskassans presschef Helena Esscher.
Hansa stängde klockan 17 förra lördagen. Då var den 57 åriga kvinnan inlåst på toaletten. Väktare bröt mot sina rutiner och kontrollerade aldrig toaletten. Kvinnan hittades död av städpersonal nästa morgon.
Har väktaren som bröt era rutiner tagits ur tjänst?
– Han har inte tjänstgjort efter den här mycket tragiska händelsen. Vår rutinbeskrivning är oerhört tydlig. Byggnaden ska gås igenom före stängning, säger Jens Halvarsson, utvecklingsansvarig på Hansa.
Kvinnans nära vän menar att en sista kvällsrondering kunde ha räddat liv.
– Min vän var en kvinna som kämpade och inte gav upp. Hon räknade säkert med att personalen skulle kontrollera toaletten före stängning. Inne på toaletten har hon fastnat på ett sätt som gjorde att hennes andning upphörde, säger vännen.
– Rättsläkaren säger till mig att hon med största sannolikhet var vid liv när Hansa stängde.
Den nu döda kvinnan hade beställt färdtjänst hem från Malmö. Men hemtjänsttaxin tvingades vända utan passagare, sannolikt efter att ha försökt ringa kvinnans mobiltelefon. En anhörig till kvinnan anmälde henne försvunnen till polis senare på lördagskvällen.
Gå till toppen