Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kvinnan på Hansas toalett nekades hjälp innan hon dog

Vellingekvinnan som dog på Hansas toalett hade sökt mer assistans för sin funktionsnedsättning. Istället drogs hjälpen ner. Tiden skulle sparas in på hennes toalett- och duschbesök, rapporterar Aftonbladet.

Kvinnan hittades död på Hansagallerians toalett.Bild: Hussein El-alawi
Kvinnan hittades död på en av Hansagallerians toaletter. Lördagen 1 oktober reste kvinnan i 55-årsåldern färdtjänst från sitt hem i Vellinge kommun till Malmö.
Där skulle hon gå på en konferens arrangerad av Neuroförbundet, en intresseorganisation specialiserad på sjukdomar i nervsystemet.
Enligt Aftonbladet led kvinnan själv av multipel skleros, MS. Hon var enligt tidningen förlamad i hela vänstra sidan av kroppen.
För ett år sedan ansökte kvinnan om utökad assistans via Försäkringskassan. Handläggningen drog ut på tiden.
Efter tolv månader bestämde kvinnan sig för att göra en JO-anmälan. Två dagar senare kom beskedet att hon nekades mer hjälp.
Tid skulle istället sparas in på hennes toalett- och duschbesök. Kvinnan uppges ha tagit beslutet väldigt hårt. – Hon blev jätteledsen. Fruktansvärt ledsen, säger en tidigare assistens till kvinnan till Aftonbladet.
Konferensen i Malmö beslutade hon sig alltså för att resa till ändå.
– Hon ville så gärna gå, säger assistenten.
När konferensen var avslutad skulle kvinnan bli upphämtad av färdtjänst vid Hansagallerian. Innan hon blev upphämtad bestämde hon sig föratt gå på toaletten på gallerian.
Färdtjänstchauffören kontaktade en närstående till kvinnan och berättade att de inte hade fått tag på henne. Den närstående larmade polis och sökte information om vad som hänt via sjukhuset.
Först klockan 10 nästa morgon hittades kvinnan död av en städare i Hansagallerian. Städaren har fått krisstöd.
Läs också Kvinna fastnade på Hansas handikapptoalett – hittades död dagen efter
Enligt Hansagallerian missade vakterna sin rutinmässiga utryming av lokalen innan stängning på lördagen.
– Antingen har vakten i fråga missat just den här toaletten innan stängning eller gått och kontrollerat innan kvinnan gick på toaletten, självklart ska det inte få hända, säger Jens Halvarsson, utvecklingsansvarig på Hansagallerian.
Toaletten är utrustad med larm. Men kvinnan hade ingen möjlighet att larma. Dödsorsaken är okänd och rättsmedicinsk undersökning håller på att genomföras.
Gå till toppen