Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Larmknappar kan ge falsk säkerhet

Larmfunktionen på den handikapptoalett i Malmö där en kvinna hittades död har brister, anser Neuroförbundets ordförande i Malmö, som själv inspekterat toaletten. Larmknappar ger i många fall en falsk känsla av säkerhet, menar han.

Det finns inga preciserade krav på hur larm i handikapptoaletter ska vara utformade. Neuroförbundets ordförande i Malmö, Kristján Gislason, varnar för en falsk känsla av säkerhet. Arkivbild.Bild: Nora Lorek/TT
Kvinnan, som var i 55-årsåldern, hade besökt Neuroförbundets konferens på ett närliggande hotell den 1 oktober. Innan hon skulle åka färdtjänst hem igen tog hon sig till Hansa Citygalleria, där hon hittades död på handikapptoaletten dagen därpå. Vakterna hade missat att kontrollera toaletten före stängning.
När händelsen blev känd gick Kristján Gislason själv till gallerian och undersökte toaletten.
– Det finns en larmknapp i väggen. Jag tryckte på den och det hördes en svag signal inne på toaletten. Det finns en röd lampa som lyser utanför dörren, men ingen siren, säger han till TT.
I det här fallet hade kvinnan ramlat så att hon inte kunde nå knappen. Gislason anser det anmärkningsvärt att larmet bara gick att komma åt via en enda knapp på väggen. Och eftersom toaletten ligger avsides hade det inte hjälpt om larmlampan på utsidan hade blinkat, menar han.
Kristján Gislason ingår i Tillgänglighetsgruppen, som bland annat kontrollerar handikapptoaletter runt om i Malmö. Det bästa är om larmsignalen går direkt till väktare eller en larmcentral, men i många fall leder ett tryck på larmknappen bara till att en lampa blinkar på utsidan, konstaterar han.
Enligt Boverkets allmänna råd och föreskrifter bör handikapptoaletter vara utrustade med larm.
– Men det finns inte specificerat hur det ska vara utformat, berättar Ewa Krynicka Storskog vid Boverket.
Handikapptoaletten på Hansa Citygalleria är byggd i början 1990-talet, berättar Jens Halvarsson, utvecklingsansvarig för gallerian.
– Det är ett traditionellt larm, som sitter i många liknande anläggningar.
Han understryker att den rättsmedicinska undersökningen inte är klar och att det är omöjligt att veta vad som hände kvinnan. Gallerian står inför en ombyggnad och den nya handikapptoaletten kommer att vara utrustad med ett larm som går direkt till väktare.

Fakta: Handikapptoaletter

Det finns inget krav på toaletter i publika lokaler, men om det finns toaletter i lokalen ska minst en vara "tillgänglig och användbar" (handikappanpassad).
En sådan toalett bör vara minst 2,2 gånger 2,2 meter.
Inredning och utrustning bör vara lämpligt utformad och placerad.
Toaletten bör ha kontrastmarkeringar.
Toaletten bör vara utrustad med säkerhetslarm.
Källa: Boverkets byggregler
Gå till toppen