Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter frisläppandet: Nazisten Andreas Karlsson till rasistangrepp mot åklagare

I går släpptes nazisten Andreas Karlsson ur häktet i väntan på hovrättsdomen gällande misshandeln på Möllan 2014. I ett nyinspelat radioprogram kallar han åklagaren som ledde förundersökningen för ”negeråklagare”.

Andreas Karlsson kallar åklagaren uttalar sig rasistisk om åklagaren i ett radioprogram.Bild: Björn Lindgren/TT
På måndagen intervjuades Andreas Karlsson, nyss släppt från häktet, i vad som kallas ett "nationalistiskt morgonprogram".
Programmet sänds live via en sajt på webben och som poddradio.
I mitten av förra veckan avslutade hovrätten förhandlingen gällande sammandrabbningen mellan nazister och vänsteraktivister på Möllan natten mellan den 8 och 9 mars 2014. Andreas Karlsson hade av tingsrätten dömt till tre års fängelse för grov misshandel. I måndags släpptes han ur häktet i väntan på hovrättens dom.
Det var när Andreas Karlsson och de två programledarna gick igenom händelseförloppet vid sammandrabbningen som han kommenterade åklagaren.
"När en åklagare får tag i det [ärendet]. Det är en negeråklagare, men det är en parentes. Hon gick ju bärsärkagång och givetvis var allt vårt fel och det var vi som hade lagt grunden till allt ihop." säger Andreas Karlsson i radioprogrammet.
Platsen på Möllevången där sammandrabbningen ägde rum.Bild: Patrick Persson
– Vi har yttrandefrihet i Sverige och han har så klart rätt att ventilera det han tycker. Sättet han uttrycker sig på, orden han har valt, frågan är om inte de gränsar till något som är brottsligt. Det får vi titta närmare på, säger Jenny Lindell, vice chefsåklagare vid Malmö åklagarkammare.
Hon tycker inte att det är konstigt att Andreas Karlsson känner sig orättvist behandlad.
– Många upplever det. I det avseendet skiljer han inte sig från andra som varit misstänkta för brott, säger Jenny Lindell.
Hon poängterar att Anderas Karlsson fortfarande kan komma att dömas för brott.
– Kanske ska man vänta innan man uttalar sig om huruvida en åklagare har gjort ett bra eller dåligt jobb. Åklagarna som arbetat i det här ärendet är ytterst professionella och båda två har gjort bedömningen att förundersökningen visar att det har begåtts brott, säger Jenny Lindell.
I radioprogrammet pratar de två programledarna och Andreas Karlsson om domstolsväsendet som orättvist. En av programledarna kallar domstolen för politisk.
"Svenska rättssystemet är abolsut inte rättvist när det kommer till hur man behandlar nationalister jämfört med vänsterfalanger" säger Andreas Karlsson i programmet.
Hovrättsrådet Anette Ohlsson som dömer i målet mot Andreas Karlsson vill inte kommentera den anklagelsen.
– Vi ska döma i det här målet nästa vecka och jag vill inte uttala mig innan dess, säger hon.
Vi har varit i kontakt med Andreas Karlsson men han vill inte kommentera det han säger i inspelningen.
Gå till toppen