Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olof Åkerlund: En skolväg kantad av hat

Demonstranterna hade blockerat en ingång till skolan. Enligt AFP bildade närmre hundra poliser en korridor som barnen kunde gå genom.Bild: Giannis Papanikos
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Den första skoldagen är speciell. Fylld av förväntan, nervositet, kanske glädje. De små barnen har nya väskor och de bär dem med stolthet när de skyddas av poliser medan arga, vuxna människor demonstrerar, viftar med flaggor och ropar glåpord.
Nej, det handlar inte om södra USA i mitten av förra seklet, utan om grekiska byn Profitis, öster om Thessaloniki, där drygt trettio flyktingbarn i måndags fick möjligheten att gå i skolan.
Om ondska finns så finns den här i dessa röster, i dessa hatiska ögon. Det är så gränslöst att ge sig på barn.
Enligt nyhetsbyrån AFP verkade de små förbryllade. Det finns ju ingen rimlig förklaring till det skoningslösa hatet. Hur ska de reagera när det sjunker in att det är deras existens som väcker denna avsky?
Profitis är lyckligtvis bara en del av berättelsen. I måndags började 1500 flyktingbarn i tjugo skolor runt om i landet. Med tanke på situationen i lägren så kan inte betydelsen av detta överskattas.
På en av bilderna från Profitis ser man de protesterande bakom en grind. En kvinna verkar ropa något. Hon har sin hand på en liten flickas axel. Dottern? Flickan ser ledsen ut. Förbryllad. Hon tittar på det lilla barnet i samma ålder som skyndar in mot skolan med nedsänkt huvud.
Gå till toppen