AnnonsIca Malmborgs

Konsumenten som blev medveten

Per Tengberg är ICA-handlaren som vågar anamma de senaste mattrenderna med bland annat clean eating och rena råvaror.

En handlares historia del 8.

Hur och vad vi väljer att äta är något som varierar med tiden. Det vi sätter på matbordet nu för tiden skiljer sig stort från det som serverades på 50-talet. Då kunde det vara stekt sill med kokt potatis och gröna ärter till middag. Potatisen kom från bonden några kilometer bort, fisken från ett närbeläget hav som fortfarande var friskt och ärterna från den egna täppan.

Men någonting hände längs vägen och det enkla och naturliga ersattes med halvfabrikat och snabblagade rätter. Vem har inte snabbnudlar hemma i skafferiet eller frysta pizzor i frysen? Tidsaspekten blev ofta viktigare än kvalitet, en trend som många livsmedelsproducenter valde att haka på.

Kost och hälsa

Visst är det praktiskt, men kanske inte det bästa för vår hälsa. Nu börjar en växande grupp konsumenter ifrågasätta vår samtida så kallade normalkost. Nätet är fullt av intressegrupper som sätter likhetstecken mellan kost och problem som allergier, eksem, hyperaktivitet och magproblem. Det räcker med att logga in på Facebook för att hitta en mängd grupper som förespråkar nya sätt att tänka när det kommer till hur vi äter.

– Det här är verkligen en gräsrotsrörelse och i och med sociala medier kan helt vanliga konsumenter kommunicera och utbyta åsikter på ett sätt som inte tidigare var möjligt, säger Per Tengberg, handlare på ICA Malmborgs Caroli.

När Arne Malmborgs öppnade butiken på Caroli 1975 var han i framkant när det gällde att lyssna in kundernas önskemål och behov. Arne hade inga problem med att testa nya vägar. Det är ett tankesätt som butikens nuvarande handlare Per Tengberg valt att föra vidare in i våra dagar.

Tre tydliga trender

Efterfrågan på specialprodukter har växt stort på senare tid.

– Vi är en citybutik med en kundgrupp som är väldigt uppdaterad. Vi anpassar oss hela tiden efter våra kunder och just nu ser vi tre tydliga trender: rena råvaror, laktosfria varor och specialprodukter.

1. Rena råvaror

”Clean eating” är ett hett begrepp och innebär att man väljer rena och oprocessade råvaror utan tillsatser – frukt, grönsaker, kött, ägg och mjölk av hög kvalitet. Detta är något butiken kan matcha med råge. Frukt- och gröntavdelningen är en av Malmös största och fiskdisken säljer inget från WWFs röda lista. För den som äter kött har butikens egna styckmästare mycket att erbjuda.

2. Laktosfritt

Upp till 10 procent av Sveriges vuxna befolkning kan enligt Livsmedelsverket vara laktosintolerant. Problemen visar sig ofta som obehagliga magproblem som buller och svullen mage. Butiken på Caroli har därför satsat på en väl tilltagen avdelning med laktosfria varor som är väldigt populär bland kunderna.

3. Specialprodukter

Bönpasta, teff, hirs, torkat lingonpulver och mandelmjöl, för var dag blir listan på nya och annorlunda varor längre. Per berättar att det finns ett enormt sug från kunder och ambitionen är att man som kund ska kunna hitta allt man söker i butikens välfyllda hyllor.

Framtiden stavas öppenhet

Nya vägar, nya produkter. Många kunder söker annorlunda varor i butikens hyllor.

– Även om allt detta kan tyckas väldigt nytt kör vi egentligen på ett gammalt beprövat Malmborgskoncept – vi erbjuder kunderna det som de vill ha. Det här är en bransch i ständig utveckling och då kan man inte slå sig till ro.

Vad är då nästa steg, efter kikärtspasta och tranbärspulver?

– Ja, vem vet? Just nu pratas det mycket om insekter på menyn. Det är både proteinrikt och klimatsmart i en värld där resurserna är begränsade. I många länder är detta något som ingår i kosten som en självklarhet. När den första kunden stiger in i butiken och frågar efter insekter lovar jag att börja fundera även på det, avslutar Per Tengberg.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan