Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazisten Andreas Karlsson släpps ur häktet inför hovrättsdomen

I tingsrätten dömdes Andreas Karlsson till tre års fängelse för att ha misshandlat två personer i en sammandrabbning den 9 mars på Kristianstadsgatan. Nu har han släppts ur häktet i väntan på dom. Ett beslut som tyder på ett frikännande eller ett lägre straff.

Andreas Karlsson under rättegången i tingsrätten.Bild: Björn Lindgren/TT
I förra veckan avslutades hovrättsförhandlingen om attacken på Kristianstadsgatan natten mellan den 8 och 9 mars 2014. Nazisten Andreas Karlsson stannade först kvar i häktet men släpptes på måndagen i väntan på dom.
I slutet av juli kom den uppmärksammade domen efter sammandrabbningen mellan nazister och vänsteraktivister på Möllan natten mellan den 8 och 9 mars 2014. Flera personer skadades. Mest kritiskt var det för MFF-supportern Showan Shattak som fick hållas nersövd i över en vecka och därefter intensivvårdas i en och en halv månad.
I tingsrättsdomen slog rätten fast att Andreas Karlsson höll i kniven som skadade två personer, en man och en kvinna. Han dömdes till tre års fängelse. Att hovrätten nu släpper honom ur häktet tyder på att man antingen kommer att frikänna honom eller ge honom ett lägre straff.
Showan Shattak under tingsrättsförhandlingen i somras.Bild: Hussein El-alawi
En nu 30-årig man, som var åtalad för misshandel och mordförsök på Showan Shattak, friades helt av Malmö tingsrätt.
Han har inte häktats i samband med hovrättsförhandlingen.
Tingsrättsdomen överklagades av både åklagare och försvar.
Inför hovrättsförhandlingen, som inleddes den 27 september, ändrade kammaråklagare Sofia Eilertsson Olsson brottsrubriceringen mot 30-åringen. Istället för mordförsök yrkade hon på att 30-åringen skulle dömas för synnerligen grov misshandel av Showan Shattak.
Under de första rättegångsdagarna i hovrätten visades videoupptagningar från tingsrätten och i onsdags avslutades förhandlingen.
Andreas Karlsson och 30-åringen har hela tiden hävdat att de agerade i nödvärn.
Hovrättsdomen kommer den 19 oktober.
Gå till toppen