Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Skåne kan vinna Dessertmästarna för fjärde gången i rad

Skåne kan på onsdagen ta hem sin fjärde raka seger i tv-programmet Dessertmästarna. Av de tre finalisterna är två skåningar: Sara Nilsson från Krapperup och Jimmy Brorsson från Trelleborg.

Sara Nilsson och Jimmy Brorsson.Bild: 2pr
Kanal 5:s Dessertmästarna har varit en skånsk affär sedan starten. Premiäråret 2013 vann Malmökonditorn Marie Skogström tävlingen. Idag arbetar hon med Mat & Vin i Slottsparken.
Marie Skogström.Bild: Emma Larsson
Året därpå var det dags för Joel Lindqvist som då bodde i Malmö och arbetade i Köpenhamn. Idag driver han företaget Pastry by Joel Lindqvist och Mat- och chokladstudion på Amiralsgatan.
Joel Lindqvist.Bild: Emma Larsson
Förra året blev den skånska dominansen än större då de två finalisterna var Martin Morand från Sankt Olof och Jonas Nilsson från Landskrona. Morand gick segrande ur striden och arbetar idag med sitt företag Pastry Inspiration.
Martin Morand och Jonas Nilsson.Bild: Britt-Mari Olsson
I årets Dessertmästarna hade Skåne återigen en stor chans till seger eftersom tre av sju tävlande kom från Skåne:
* Jimmy Brorsson, kock från Trelleborg. Jobbar på Falsterbo golfrestaurang.
* Sara Nilsson, konditor från Krapperup utanför Nyhamnsläge.
* Markus Lundqvist, chokladföretagare från Kivik där han driver Cake Cowboy.
Det var nära att bli en helskånsk final. Jimmy Brorsson och Sara Nilsson blev först finalklara och när den tredje finaldeltagaren skulle utses så stod det mellan Markus Lundqvist och Per Bäckström från Älvsjö. Dessertmästarnas jury valde Bäckström. Så det blir två skåningar och en stockholmare i final.
Jimmy Brorsson själv har ingen klok förklaring till varför Skåne dominerar Dessertmästarna så.
– Jag har funderat på det, men har inte kommit på någon förklaring.
Sara Nilsson själv har sagt i programmet att det beror på att man i Skåne ”andas och lever mat”.
Hon startade sitt matlagande i flottan där hon jobbade som kock i fem år. Efter det ville hon satsa mer på den sötare delen av kockyrket.
– Jag satsade på en utbildning i Schweiz med inriktning på bakverk och choklad. Jag läste där ett år och då tändes gnistan för att jobba vidare med det här. Men jag ville även ha den svenska behörigheten, så då läste jag Komvux i Klippan och jobbade på konditori, säger Sara Nilsson
Nu i höst pluggar hon vidare i Kristianstad för att kunna få sitt konditor-gesällbrev.
Jimmy Brorsson är klart överraskad över finalplatsen.
– Det känns helt galet. När jag åkte hit så tänkte jag att skulle vara nöjd om jag fick med mig något positivt från juryn som jag kunde åka hem med. När jag sen vann de två första grenarna så kändes det plötsligt som om jag kunde ta hem det. Men det var så mycket nytt för mig med dessertgrejerna, säger Jimmy Brorsson.
För dessertskapandet har inte varit hans huvudfåra. Som kock på Falsterbo golfrestaurang lagar han all sorts mat och har inte haft fokus på just desserterna. Han anmälde sig till ”Dessertmästarna” för att han ville bevisa för sig själv att han kunde göra desserter.
– Nu är jag jäkligt inspirerad på desserter. Jag gillar att blanda in det i förrätter. Häromdagen gjorde gjorde jag en fänkålspannacotta till fisktartar, säger Jimmy Brorsson.
Nu har han varit på Falsterbo golfrestaurang i sju år, men det var inte där han började.
– Jag har jobbat på ett tjugotal ställen innan jag kom hit. I Karibien, Köpenhamn och Malmö. Jag började som sextonåring på ett ålderdomshem i Skanör, säger Jimmy Brorsson.
I Malmö arbetade han på 4–5 restauranger: Smak, Smak vid Havet, Vision och Hipp.
– Jag var på Hipp runt 2004 och då var restaurangen rankad 17:e bästa i Sverige. Där fick jag en otrolig inspirationskick och det känns som att det var där som min karriär startade, säger Jimmy Brorsson.
Nu har karriären lett honom till finalen i ”Dessertmästarna” som visas på Kanal 5 på onsdag kväll.
Håll koll på det skånska kroglivet – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

  • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
  • Visa respekt för övriga debattörer.
  • Håll er till saken.
  • Spamma inte.
  • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
  • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

  • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
  • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
  • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
  • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
  • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
  • Hot, trakasserier och skvaller.
  • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen