Lund

Ada Lovelace hedrades med dataprogram

Tjejer som läser på LTH samlades på onsdagskvällen för att lära sig programmera sakernas internet. Eller en blinkande dosa som ska styras från mobiltelefonen.

Noelia Rodriguez och Emeli Bågvik från företaget ARM var med och organiserade Ada Lovelace-hackathon på LTH.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ada Lovelace brukar ibland kallas för världens första dataprogrammerare. Hon var matematiker och gift med Charles Babbage som i mitten av 1800-talet försökte bygga en mekanisk dator. Babbages maskin blev aldrig klar, men Ada Lovelaces kod för den finns bevarad.
I mitten av oktober hedras hennes minne världen över på olika sätt. I Lund ordnade föreningen Elektra, D-Chip (en tjejförening för tjejer som läser Informations- och kommunikationsteknik samt datateknik) och företaget ARM en hackathon för kvinnor som läser på tekniska högskolan, de flesta från civilingenjörsutbildningen i elektroteknik.
Men vad är egentligen en hackathon?
– Det innebär att man får en programmeringsutmaning att lösa, man sitter tillsammans och kodar. Genom att anorda ett hackathon kan man göra något kul tillsammans. Syftet med att ordna en hackathon just för tjejer är att vi vill uppmuntra fler tjejer att studera ingenjörsyrken, säger Emeli Bågvik från ARM som är en av arrangörerna.
Uppmaningen på dagens hackathon är att få ett kretskort som är uppkopplat mot internet att lyda signaler som skickas från en mobiltelefon – en enkel introduktion till det som kallas för sakernas internet.
Elisabeth Pongratz är ordförande i Elektra, en förening för kvinnor som läser elektroteknik på LTH. Hon tycker att uppgiften är inspirerande.
– Vi som deltar kan redan programmeringsspråket som används, men det är ganska nyttigt att få med den här praktiska aspekten, att få programmera plattor och se vad som händer. Det är också intressant att se hur företag arbetar med sådana här saker.
Elisabeth Pongratz, Anna Lissborg, Lisa Claesson, Sofia Siljeholm, Mia Grahovic, Amelie Bäck och Rebecca Ritter lärde sig programmera en dosa som lyder signaler från en mobiltelefon. Jan Jongboom hade flugits in från Nederländerna för att handleda gruppen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen