Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Massflykt från förlossningen i Malmö – över hälften säger upp sig

Över hälften av nattbarnmorskorna i Malmö säger upp sig inom de närmaste dagarna. I ett halvår har de diskuterat fram en lokal arbetstidsförkortning – den stoppades i förra veckan av Region Skåne.

I januari kan läget blir kritisk både på förlossningen och perinatalavdelningen, om alla uppsägningarna fullföljs.
– Vi är tio stycken som sagt upp oss, och det blir nog fler. Vi förlorade geisten efter beskedet att Region Skåne lägger locket på. Det är ett tungt arbete på förlossningsavdelningen i Malmö, säger en av nattbarnmorskorna.
– Vi är konstant underbemannade på natten och luckorna i schemat täcks av timanställda och barnmorskor som tar extrapass. Vi ville förbättra våra arbetsförhållanden och säkra vården för patienterna, fortsätter barnmorskan.
Förlossningsavdelningen på Sus i Malmö.Bild: Albin Brönmark
Förlossningsavdelningen i Malmö har länge haft svårt att fylla lediga tjänster på natten. Arton barnmorskor jobbar på ett schema som borde bemannas av tjugoen nattarbetare, enligt Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus.
För att locka sökande har barnmorskorna och ledningen för kvinnosjukvården sedan i våras arbetat fram ett gemensamt förslag med lokal arbetstidsförkortning.
– Vi hade kommit ganska långt kring ett försöksprojekt på ett år, och uppfattade att det nog skulle godkännas. Men i torsdags kom tydligt besked från Region Skåne, att inga lokala avtal ska träffas och inga försöksprojekt med arbetstidsförkortning får startas, säger Pia Teleman.
– Jag förstår att våra barnmorskor är besvikna. Det har varit väldigt olika signaler under det senaste halvåret, säger hon.
Enligt Pia Teleman var beskedet från Region Skånes HR-avdelning föranlett av situationen med massuppsägningar på barn- och neonatalavdelningarna i Helsingborg. Och med att förhandlingar om nattarbete mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting (SKL) går in i ett kritiskt skede i november.
– Det vi gör nu är att fortsätta i våra arbetsgrupper, så att vi är helt redo att sätta igång med vårt försök om det öppnar sig en lucka. Det kommer ut en ny kull barnmorskor i januari. Men detta är så nytt, vi har inte hunnit diskutera åtgärder ännu, säger Pia Teleman.
I Helsingborg har 33 barnsjuksköterskor nyligen sagt upp sig för att de vill ha ett bättre schema, något som riskerar att lamslå barnsjukvården i hela Skåne.
Och det är bara en i raden av massuppsägningar av specialistsjuksköterskor i Helsingborg, och tidigare i Kristianstad.
I juni sade hälften av alla barnmorskor i Helsingborg upp sig, 36 anställda, för att få bättre återhämtningtid efter sina nattpass.
Efter segslitna förhandlingar med sjukhusledningen fick barnmorskorna igenom vissa av sina krav, och nästan alla återtog sina uppsägningar i augusti.
Tidigare har bland annat intensivvårdssjuksköterskor och narkossjuksköterskor på samma sjukhus hotat med uppsägningar för att för att få bättre arbetsvillkor.
Region Skånes förhandlingschef Gösta Rehnstam säger att det inte har tagits något nytt beslut om att vägra förhandla om lokala arbetstidförkortningar.
– Modellen på svensk arbetsmarknad är att parterna reglerar villkoren, så vill vi som arbetsgivare ha det, säger han.
Erfarenheterna av de lokala överenskommelser som träffats bland annat i Kristianstad och Helsingborg har bara gjort de principerna "ännu viktigare att understryka", enligt Rehnstam.
– Ingen vill ha det så i fortsättningen, sammanfattar han.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen