Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förslag: skrota Folkparksprojektet – blir för dyrt

Lägg ner planerna på att göra om Folkparken till ett kulturhus. Det föreslår kultur- och fritidsförvaltningen. Teater Sagohusets och Bibliotek Västers framtid är därmed återigen oviss.

Folkparken i LundBild: Ingemar D Kristiansen
Förslaget att skrota Folkparksprojektet läggs fram av kultur- och fritidsförvaltningen. Renoveringsbehovet av byggnaden är så stort att det beräknas kosta 65 miljoner kronor. I budgeten för att rusta upp Folkparken till ett lokalt kulturhus finns bara 15 miljoner kronor.
– Vår bedömning är därför att vi inte kan genomföra projektet utifrån investeringsbudgeten, säger Joakim Friberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Att bara rusta upp byggnadens exteriör så att huset blir i brukbart skick beräknas kosta 27 miljoner kronor. Utemiljön är också i behov av upprustning vilket kommer att kosta 5-7 miljoner kronor.
Så sent som i april fick Teater Sagohuset, som är i skriande behov av nya lokaler, erbjudande om att flytta till Folkparksbyggnaden. Tanken var även att Västers bibliotek, vars hyreskontrakt är uppsagt, också skulle flytta dit.
– Vi tar nu ett rejält steg framåt att förverkliga planerna om ett kulturcentrum i Folkparken, sade Joakim Friberg till Sydsvenskan då.
Men att bygga en lokal scen och foajé beräknas kosta 32 miljoner kronor. Att bygga upp ett mindre bibliotek och en cafédel beräknas kosta sex miljoner kronor.
Den höga investeringskostnaden kommer också att medföra hög hyra.
– Samtidigt är Lunds kommuns ekonomi ett svårt läge, säger Joakim Friberg.
Han hoppas nu på en diskussion i kommunstyrelsen om hur man ska gå vidare.
– Oavsett måste ju något göras. Folkparksbyggnaden kan ju inte stå och förfalla och vi måste få en lösning på Sagohusets lokalproblem, säger han.
Hur tänker du när det gäller Biblioteket Väster vars hyreskontrakt är uppsagt?
– Det pågår ett arbete med en hel biblioteksplan.
Kan du utveckla det?
– Nej. Arbetet är pågående.
Hur stor är din förhoppning att kommunfullmäktige skjuter till mer pengar så att Folkparken kan räddas?
– Jag hoppas på att vi kan hitta en politisk majoritet. Vill vi ha ett kulturliv i Lund måste detta prioriteras. Lund måste kunna bistå med kulturlokaler.
Lund, påpekar han, har stora problem med kulturlokaler. Enligt planen ska Stenkrossen rivas, Sagohuset har i åratal varit i behov av nya lokaler, Stadshallen måste renoveras av åldersskäl och Stadsteaterns hyresavtal löper ut år 2020.
Joakim Friberg beskriver situationen med kulturhusen i Lund som en pyramid i form av korthus.
– Rycker man loss ett kort i mitten rasar allt. Vi måste därför ha en plan för hur vi ska göra. Och här är Folkparken en del.
I nästa vecka tar politikerna i kultur- och fritidsnämnden ställning till förslaget att inte genomföra ombyggnation och renovering av Folkparken.
Gå till toppen