Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handikapptoa med larmknapp till SOS

Dödsfallet på en handikapptoalett i Malmö har aktualiserat frågan om larmfunktionen. I Höganäs pågår ett försök med direktlarm på fem offentliga toaletter.

Alf och Annemarie Wallin tillsammans med personliga assistenten Kajsa Nilsson utanför den handikapptoalett på Margretebergs badplats som utrustats med direktlarm till SOS.Bild: Anders Malmberg
En MS-sjuk kvinna dog på Hansas handikapptoalett i Malmö, ingen upptäckte henne förrän det var för sent. Larmet på toaletten hördes endast inne på toaletten och det var inte kopplat till någon larmcentral.
I Höganäs pågår sedan i somras ett försök med fem av kommunens offentliga handikapptoaletter, de har utrustats med direktlarm till SOS.
– Jag tror inte att det är så vanligt, det är nog att vi ligger lite i framkant av utvecklingen, säger Ulf Molin (C) som är ordförande i kommunala funktionshinderrådet (KFR).
Direktlarmet går till SOS.Bild: Anders Malmberg
Alf Wallin i Nyhamnsläge sitter också i KFR för Strokeföreningen Öresunds räkning. Han har tillsammans med hustrun Annemarie Wallin kämpat för direktlarm på handikapptoaletterna och de är nöjda med den årliga försöksperioden, som ett första steg.
– Jag tror Höganäs är först i landet med det. Målet är att få direktlarm på alla våra handikapptoaletter, säger Alf Wallin.
– Ja, det känns ju mycket tryggare, säger Annemarie Wallin.
När någon trycker på en larmknapp på en offentlig toalett är det vanligt att endast en larmsignal tjuter och en lampa utanför dörren lyser eller blinkar rött. Många tror enligt Alf Wallin att alla larm är direktkopplade till central. Och förstår inte att det är de som går förbi som måste slå larm eller hjälpa till.
Handikapptoaletter ska vara utrustade med larmknappar. I Höganäs går larmet från fem offentliga toaletter direkt till SOS.Bild: Anders Malmberg
Alf Wallin var nyligen och kontrollerade ett varuhus handikapptoa och om personalen visste hur de skulle agera vid ett larm. Men de hade ingen rutin för vad de skulle göra. Oavsett på vilken toalett det är, så tycker han det är illa med larm som inte är direktkopplade.
– Det ger en falsk trygghet. Där kan folk sitta och vänta på hjälp utan att det kommer någon. Då är det nästan bättre utan larm, så kanske man använder en mobil istället, säger Alf Wallin.
Ulf Molin menar att direktlarmen är en viktig trygghetsåtgärd. Att man ska kunna få hjälp även om det inte finns någon som hör ett larm utanför toaletten. Nästa år ska försöksperioden utvärderas.
– Jag förutsätter att direktlarmen är här för att stanna. Sedan i vilken takt vi kan bygga ut dem vet jag inte ännu. Men vi måste ha den här tryggheten, annars kan det hända olyckor.
Skyltar är uppsatta på de offentliga toaletterna, så man vet var man är om man behöver hjälp.Bild: Anders Malmberg
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen