Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag har varit på väg att spela bort min familj”

När Philip fyllde arton år fick han tillgång till de pengar föräldrarna sparat åt honom under uppväxten. På kontot fanns mer än 50 000 kronor. Det första han gjorde var att satsa pengar på oddset. Efter någon vecka var pengarna slut.

Trots behandling har Philip haft svårt att sluta spela. Nyligen var han så desperat att han skadade sig själv. Nu hoppas han att det har vänt – att både han och vården förstår att han behöver hjälp.Bild: Julia Lindemalm
Nu är Philip 21 år och vi träffas i hans rum på Skånes universitetssjukhus avdelning för plastikkirurgi. Här har han legat i fyra veckor när vi träffas.
Vid ett uppslitande gräl med föräldrarna i slutet av sommaren gick han ut i garaget, tog bensin, hällde den över sig själv och tände på.
Nu hoppas och tror han att den dramatiska händelsen ska ha blivit en vändpunkt både för honom och hans familj. Det är uppenbart för både honom själv och för vården att han behöver hjälp.
– Först nu känner jag att det börjar vända.
Som artonåring fick jag tillgång till sms-lån, och kunde ta lån på 20 000 kronor. Hur skulle jag kunna betala tillbaka det?
Han hade trots allt tur. Det är främst på vaderna han har skador och det läker bra även om ärren kan bli kvar resten av livet.
Han var i nioårsåldern när datorspel som World of Warcraft dök upp. I spelandet hittade han något som han inte hade i den riktiga världen, det blev som en kompis.
– Jag har alltid känt mig utanför, och haft problem att skaffa vänner. De som missbrukar spel har ofta sådana problem gemensamt, åtminstone de jag har träffat.
Redan som barn fann Philip något i spelandet, då datorspel, som han inte hittade annars. Det blev som en kompis och en identitet. När han som artonåring började spela om pengar kändes det likadant och snart hade han utvecklat ett missbruk.Bild: Julia Lindemalm
När han började spela om pengar och vann kände han likadant, att det gav honom en identitet. Han var en person som kunde berätta för andra hur man vinner. Men precis som de allra flesta förlorade han mer än han vann.
Läs också Så vet du om spelandet har gått för långt
– När man är inne i det är det väldigt lätt att tänka: "Jag ska bara spela så att jag kan lösa den här skulden." Som artonåring fick jag tillgång till sms-lån, och kunde ta lån på 20 000 kronor. Hur skulle jag kunna betala tillbaka det? Men jag var i ruset och tänkte inte rationellt, även om det så klart är ett aktivt val.
Först precis innan jag skulle ta studenten upptäcktes att jag har dyslexi. Att jag har haft svårt i skolan har bidragit till att jag har mått dåligt och då har jag spelat mer och mer.
Philip har stulit pengar från sina föräldrar, och sålt saker på nätet som han egentligen inte har haft, för att snabbt få tillgång till pengar.
– Swish har varit en förbannelse för mig, med det har jag kunnat få tag i pengar ännu snabbare och enklare, berättar han.
Han beskriver en uppväxt som var problematisk på flera sätt.
– Först precis innan jag skulle ta studenten upptäcktes att jag har dyslexi. Att jag har haft svårt i skolan har bidragit till att jag har mått dåligt och då har jag spelat mer och mer.
Efter sjukhusvården är Philip nu hemma igen och försöker bli återställd genom sjukgymnastik.Bild: Julia Lindemalm
Philip vill berätta om sin situation för att människor ska få veta hur det är att vara ung och spelberoende – och må så dåligt att man vill skada sig själv.
– Det finns många som jag, som mår extremt dåligt och inte vet vad de ska göra för att ta sig loss.
Han säger att det är svårt att veta var man ska vända sig och få hjälp och stöd mot sitt spelmissbruk.
Spelet blir som en god vän, det tog tid innan jag förstod det. Jag har ju varit på väg att spela bort min familj och de få vänner jag har.
Till slut kom han till behandlingshemmet Game Over i Linköping, som har specialiserat sig på penga- och datorspelsproblematik. Men i slutet av behandlingen fick han ett återfall, och fick då åka hem. Senare var han på ytterligare en behandling men var ändå snart tillbaka i beroendet.
– Jag har inte velat sluta spela. Det styrs så mycket av känslor. Spelet blir som en god vän, det tog tid innan jag förstod det. Jag har ju varit på väg att spela bort min familj och de få vänner jag har. Men behandlingshemmet har gett mig motivation att kämpa och se saker från den ljusa sidan.
Philip pratar mycket om hur arg han är på spelbolagen. Deras aggressiva marknadsföring finns överallt, på gatan, på nätet, i tv och radio, men det är inte de som betalar för behandlingen av de som inte kan hantera sitt spelande om pengar, menar han.Bild: Julia Lindemalm
Överallt finns reklamen som bjuder in till att spela, på reklampelare, på nätet och på tv. Ofta är kända personer med. På sjukhuset har Philip undvikit att titta på tv eftersom det så ofta är reklam för spel. Han är arg på spelbolagen som han tycker inte tar ansvar för de människor som inte kan handskas med sitt spelande.
– Spelmarknaden är så dåligt reglerad, jag vill att bolagen ska veta att spelandet faktiskt tar människors liv.
Kärleken till mina föräldrar har aldrig varit större än nu. När allt det här har hänt känner jag hur stor kärleken från dem faktiskt är, trots att jag har gjort så mycket dumt.
Någon vecka efter att Philip för andra gången kom hem från Game Over hade han ingen att fira nyår med och kände sig ensam och bortglömd.
– Då fick jag ett kraftigt återfall. Och det har pågått fram till nu, fram tills att jag tände eld på mig själv.
Han är glad att skadorna inte blev värre.
– Jag har äntligen fått en bra läkare som jag känner stort förtroende för, och en samtalskontakt. Jag känner att jag behöver stöd i vardagen för att det ska fungera. Och kärleken till mina föräldrar har aldrig varit större än nu. När allt det här har hänt känner jag hur stor kärleken från dem faktiskt är, trots att jag har gjort så mycket dumt.
När Philip låg på sjukhus för behandling av sina brännskador köpte hans mamma en klocka till honom. Den ska bli en symbol för att det är nya tider, att han ska försöka gå vidare nu.Bild: Julia Lindemalm
Philip berättar också hur mycket det betyder med det stöd som laget han spelar handboll med ger honom.
På bordet bredvid sjukhussängen har han en broschyr med klockor och pekar på en fin klocka som hans mamma har köpt till honom.
– Den har jag fått för att det är nya tider nu. Det kan vara viktigt med sådana symboler, tror jag. När jag känner att det finns risk för återfall kan jag titta på klockan och komma ihåg att nu ska jag bara gå vidare.

FAKTA: Spelande - ett folkhälsoproblem

Folkhälsomyndigheten ser överdrivet spelande som ett folkhälsoproblem. I slutet av 1990-talet hade en procent av Sveriges befolkning problem med spel om pengar. Tio år senare hade siffran ökat till två procent. Orsaken tros vara ökad tillgänglighet och mer marknadsföring av spelen.
Spelberoendet är större i vissa grupper. Störst är det i gruppen män i åldern 16-29 år, där nästan var tionde har problem med sitt spelande.
Det finns föreningar som spelberoende och deras anhöriga kan vända sig till i bland annat Malmö, Helsingborg och Staffanstorp. Kontaktuppgifter finns bland annat på spelberoende.se.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Gå till toppen