Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

"Jag vill öppna upp för andra tankar"

Hon köpte sin första kamera som 19-åring och har sedan dess utforskat världen genom linsen. Men fotografen Felicia Malmström vill mer än att bara betrakta världen som den är.

Felicia Malmström fick i år ta emot Irisstipendiet. Med det genomförde hon konstprojektet "Act don't talk" i New York. Med sig hade hon Kamila Schneltser Pinilla som hon studerade med i Gamleby. Kamila Schneltser Pinilla ansvarade för att ta alla behind the scenes bilder under arbetets gång.Bild: Kamila Schneltser
– Jag gillar inte att ställa människor mot väggen men jag vill visa en annan dimension av verkligheten, säger Felicia Malmström som nyligen återvände till Malmö från New York med konstprojektet "Act don't talk" i bagaget.
Projektet är en fortsättning på hennes första utställning "Stop and think" där hon tog upp ämnen som tjuvjakt, hemlöshet, kroppsideal och överkonsumtion.
I den jobbade hon med små figurer och iscensatta fotografier med politiskt budskap och när hon var ute och fotograferade märkte hon att arbetet väckte folks nyfikenhet. Det födde tanken på att låta betraktaren bli en del av konsten.
Foto: Felicia Malmström. "Miniatyren, den lilla människan, i det stora samhället, skapar stora kontraster i förhållande till de enorma skyskraporna i New York."
– Miniatyren, den lilla människan, i det stora samhället, skapar stora kontraster i förhållande till de enorma skyskraporna i New York, säger hon och berättar att tanken samtidigt var att själv vara mer mottaglig för debatten verken väcker.
– För mig finns det inget rätt eller fel men jag vill öppna upp för andra tankar, säger Felicia som den här gången även vände kameran mot sig själv. I New York passade hon också på att upptäcka staden, utklädd till frihetsgudinnan, för att väcka tankar om klass, pengar och miljö.
Är du rädd att bli för politisk?
– Är det något dåligt? undrar Felicia och berättar att hon växt upp i en kreativ värld där det alltid har pratats om politik och samhället runt bordet.
Hennes pappa, Tony Malmström, är också konstnär och även om deras uttryck är olika, har konsten alltid funnits nära till hands.
Hemma i Malmö igen har hon flera olika projekt på gång. Bland annat ett dokumentärt berättande som ska skänkas till Malmö stad om Lea Gleitman som överlevde förintelsen och satt i koncentrationslägret Bergen-Belsen.
– Jag gillar att kombinera det rent dokumentära med det iscensatta, säger Felicia och berättar att hon som fotograf utforskade flera olika uttryckssätt innan hon hittade sin egen stil.
Foto: Felicia Malmström. Från New York-projektet.
Första kameran köpte hon när hon som 19-åring gav sig iväg till New York som aupair. Med den i handen fascinerades hon över dörrarna den öppnade och mötena den ledde till.
Väl hemma igen läste hon fotografisk bild på Malmö högskola, volontärarbetade i Asien och Afrika och använde den dokumentära bilden som ett sätt att möta nya människor och kulturer. Efter det följde studier på Kulturama i Stockholm och utbildningen i yrkesfotografi i Gamleby. I maj förra året tog hon examen.
– Jag frågade mig själv vad som var kärnan i det jag ville göra, berättar hon.
Svaret blev att jobba för samhället och de frågor hon engagerar sig för. Och att både det dokumentära och iscensatta lockade.
– Det finns så mycket mer än att bara betrakta världen som den är, säger hon.
Namn: Felicia Malmström.
Ålder: 26 år.
Bor: Västra hamnen.
Aktuell: Tilldelades i år Irisstipendiet som stöttar framåtsträvande kvinnor. Stipendiet använde hon till ett konstprojekt i New York.
Hade velat ha för superhjältekraft: "Jag läser till sjuksköterska nu så hade jag fått välja hade jag kunnat göra folk friska."
Visas: Just nu på hemsidan feliciamalmstrom.com.
Kuriosa: Har även gett ut fotoboken ”Looking Inside Out” baserad på ett anti-mobbningsprojekt.
Gå till toppen