Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klas klättermus intar Nöjesteaterns scen 50 år efter premiären

För femtio år sedan sattes ”Klas klättermus” upp för första gången på Nya Teatern i Malmö. Nu heter teatern Nöjesteatern och det är dags för Klas igen. Dagens Mårten skogsmus minns föreställningen väl från 1967.

Simon Ringman gör rollen som Mickel räv medan Ellen Malmström spelar Klas klättermus.Bild: Lars Brundin
Hösten 2016 går Nöjesteatern i Malmö i två helt olika toner. På dagtid görs scenen om till Hackebackeskogen där Klas klättermus, Mickel räv och de andra djuren håller till i ”Klas klättermus”. På kvällstid blir det springa-i-dörrar-komedin ”Rakt ner i fickan” med Allan Svensson, Carina Lidbom och många andra.
”Klas klättermus” ska gå fram till julen och då är det på några veckor när 50 år sedan föreställningen sattes upp för första gången på samma scen. Då hette teatern Nya teatern och hade invigts 1965.
Den 4 februari 1967 var det premiär för ”Klas klättermus” med Ulla Wennborg som Klas och Niels Dübeck som Mickel Räv. Rollen som Jösse bagare gjordes av Teddy Rhodin.
Klipp om "Klas klättermus" 1967.
Idag femtio år senare står Teddy Rhodins son Toni på scenen och gör rollen som Mårten skogsmus. Och han minns föreställningen för femtio år sedan.
– Jag hängde här hela tiden och såg varenda föreställning. Det vimlade av barn från balettskolan som spelade ekorrar och möss.
Hur har föreställningen förändrats?
– Den har inte förändrats så mycket. Den är precis så gammaldags som den var för femtio år sedan, vilket är väldigt skönt i dessa tider med datorer och allt som ska vara så fantastiskt flashigt.
Men exakt så gammaldags är den inte. Sångerna är de samma, men en del av bakgrundsmusiken har uppdaterats. Och vissa moderna inslag har förts in.
– Man får såklart pimpa föreställningen. Det är därför kråkan tränar på gym, Mickel Räv swishar pengar och man tar en selfie tillsammans, säger Sofie Lindberg som har regisserat föreställningen och själv spelar två av rollerna i föreställningen.
Mickel Räv (Simon Ringman) i samtal med Jösse bagare (Anders Aldgård) och Justus bagare (Sofie Lindberg). Den senare har även regisserat föreställningen.Bild: Lars Brundin
Hon tycker att grundberättelsen fortfarande håller.
– Den är i allra högsta grad aktuell. Det spelar ingen roll vilken färg man har på pälsen – alla ska ändå hjälpas åt. Sen kan språket vara inaktuellt ibland, men det är lätt att fixa till. Samtidigt är det bra för barnen att ibland få höra ord som ”egendomligt” eller liknande, säger Sofie Lindberg.
Hon är gift med Anders Aldgård som var med och grundade Nöjesteatern tillsammans med Julius Malmström. Aldgård gör också två roller i ”Klas klättermus” där även två av deras barn medverkar: Lotta och Edith. Familjekänslan i föreställningen förstärks än mer av att Nöjesteaterns ägare Julius Malmströms dotter Ellen gör huvudrollen som Klas Klättermus.
Lotta Aldgård spelar både igelkott och hund i "Klas klättermus". I bakgrunden Jennie Rosengren som farmor.Bild: Lars Brundin
Är det speciellt att göra en föreställning med så många familjemedlemmar som medverkar?
– Först och främst är det viktigt för mig att ha barn med i föreställningen. Vår dotter Edith är 13 år och vi har några barn med som är ännu yngre. När barnen i publiken ser barnen på scen så får de ett helt annat förhållande till föreställningen, säger Sofie Lindberg.
– Jag och Anders har jobbat väldigt mycket tillsammans, men det är trevligt att jobba tillsammans med barnen också. Men ska de vara med så får de ha samma regler som alla andra. De måste ju klara provsjungningarna och inte åka in på ett bananskal, för sånt funkar inte, säger Sofie Lindberg.
"Klas klättermus" har premiär på Nöjesteatern på lördag klockan 12.
Håll koll på Malmös teaterliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen