Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftringen lanserar parlör för nyanlända energiexperter

Från askhalt till överlastskydd – i den nya parlören för nyanlända energiexperter ryms tusen ord på svenska, engelska och arabiska.

Basel Taleb har samlat 1000 ord för att underlätta för nyanlända inom energibranschen.Bild: Kraftringen
Energiingenjören Basel Taleb kommer från Hama-provinsen i Syrien och anlände till Skånei december 2014. Han pratar redan flytande svenska.
Men när han började sin praktik på Kraftringen insåg han attspråkkunskaperna inte räckte till i yrkeslivet.De många specialiserade orden för energibranschen togs av förklarliga skäl inte upp på SFI-utbildningen.
– Det finns en massa svåra ord. Ventil till exempel, det fick jag fråga en kollega om. Och frånskiljare, nätstation och ångpanna. Det är mestde som jobbar inom yrketsom använder dessa, säger han.
En idé tog form om en språkparlör för energibranschen. Basel Taleb fick i uppdrag att ägna fyra veckor åt att göra en ordlista för nyanlända från Mellanöstern.Orden är skrivna på svenska, engelska och klassisk arabiska.
– Jag har samlat omkring tusen ord i tre större listor:produktion, distribution och hållbarhet.Varje lista är indelad i små listor, om man vill fokusera på något särskilt.
Det kan vara allt från kraftvärmeverk, lågspänningsnät och hållbar verksamhetsstyrning.
Hur skiljer sig yrket åt i Sverige och i Syrien?
– Principerna för elproduktion är samma i Syrien, men det finns en väldigt utvecklad teknik i Sverige. Till exempel jobbar man mycket medanläggningar för fossilfria bränslen här. Men teknik ändrar sig hela tiden, det viktiga är att hänga med och lära sig.
Han har fått stöd avKraftringens hållbarhetsstrateg Katarina Skalare, som föreslog att han skulle skriva parlören.
– Det är vår förhoppning att kollegor i energibranschen, eller andra aktörer, vill fortsätta att utveckla parlören med fler ord och begrepp, eller ytterligare språk, säger Katarina Skalare.
Fakta: Boken lanseras på jobbmässa för arbetsgivare och nyanlända
• Tid för rekryteringsmässan: Onsdag 12 oktober, kl 10-14.
• Var: Slagthuset, Jörgen Kocksgatan 7A, Malmö.
• Arbetsgivare som deltar: Axis, IBM, Kraftringen, Skanska, Atea, Region Skåne, Malmö stad, Lunds kommun, m. fl.
• Läs mer om mässan här.
Mer: Nytt nätverk för nyanlända ingenjörer i Skåne
Håll koll på det skånska näringslivet – följ 8till5:snyhetsbrev.
Gå till toppen