Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pingstkyrkan satsar på härbärge i moduler inför vintern

Pingstkyrkan vill undvika förra vinterns problem med brandsäkerheten.

Andreas Wessman, pastor i Pingstkyrkan, flyttar ut vinterhärbärget för EU-migranter från kyrkans lokaler till moduler. Det ska öka brandsäkerheten.Bild: Patrick Persson
Malmö stad och Pingstkyrkan har enats om att årets vinterhärbärge för EU-migranter ska öppna den 1 december.
– Vi har haft samtal om hur det ska fungera, men det är än så länge ett muntligt avtal, säger Andreas Wessman, pastor och föreståndare i Malmö pingstförsamling.
Natthärbärget, som liksom förra vintern får 40 sängplatser, skapas med hjälp av tio moduler som ställs upp längs Stadiongatan framför Europaporten.
– Varje modul blir i sig en brandcell, säger Andreas Wessman.
I vintras stoppade kommunens tjänstemän härbärget under flera månader. De ansåg att Europaportens gamla mässlokaler kunde bli en brandfälla. Med 40 sovande personer i samma lokal kan ”konsekvenserna bli allt för stora om utrymningen inte skulle fungera vid en brand”.
Till sist körde Malmös rödgröna politiker över tjänstemännen och godkände det tillfälliga härbärget.
Med de föreslagna modulerna hoppas kommunen och församlingen att slippa en ny strid om brandsäkerheten.
– Det är endast övernattningen som sker i modulerna. Alla måltider och all daglig verksamhet kommer vi fortsatt att ha i kyrkan lokaler, säger Andreas Wessman.
Malmö stad täcker de direkta kostnaderna och löner för fyra heltidsanställda. Två kommer att arbeta kvällstid och två under ett morgonpass.
– Sedan kommer vi själva att ha stort antal volontärer som hjälper till, säger pastor Andreas Wessman.
– Det ska städas och tvättas lakan och vi vill att det ska finnas en social samvaro. Det är många EU-migranter som har ett behov av att prata och ge sin berättelse.
Gå till toppen