Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Sagohuset får fortsätta att leta lokaler - trettioårig jakt är inte över

I över trettio år har Teater Sagohuset kämpat för att få en permanent lokal i Lund. Förslaget att skrota idén om Folkparken som teaterlokal förvånar därför inte Margareta Larson, konstnärlig ledare på Sagohuset.

"Hur kan det hända ingenting under trettio år?"Margareta Larson, konstnärlig ledare på Teater Sagohuset i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Elverket. Lokstallarna. Observatoriet och nu Folkparken.
– Vi har gått igenom alla byggnader i Lund där vi skulle kunna vara. Men mattan dras hela tiden undan för oss, säger Margareta Larson.
Till våren rivs Sagohuset på Revingegatan för att ge plats åt bostäder och en förskola som kräver parkyta. Det innebär att teatern står utan scen från den 12 maj 2017.
Förhoppningen var att Sagohuset skulle kunna flytta in i Lunds gamla observatorium vid Stadsparken. Diskussioner fördes mellan teatern och Lundafastigheter samt länsstyrelsen.
– Då skulle det plötsligt bli en tävling bland Lundabor om vad Observatoriet skulle användas till. Men tävlingen ställdes in. Så jag är inte precis förvånad över att Folkparksförslaget inte heller blir av, säger Margareta Larson.
Det var i våras som Lunds dåvarande kulturchef Chris Schenlaer och Joakim Friberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, oväntat föreslog att teatern skulle kunna flytta in i Folkparksbyggnaden.
Kommunstyrelsens arbetsutskott anslog 500 000 kronor till utredningen om Folkparken som lokalt kulturhus. Nu vill tjänstemännen, efter att ha utrett frågan, att Folkparksprojektet skrotas.
Fast glädjen på Teater Sagohuset över Folkparksförslaget var ändå kortvarig.
– Vi fick höra att man funderade på att mura in rotundan i en cylinder där scenen skulle vara. Publiken skulle klättra på ramper för att se scenen. Hela idén var absurd, så vi lät meddela att vi inte trodde på den, säger Margareta Larson.
I mars 2016 gjordes en namninsamling med krav på ändamålsenliga lokaler till Sagohuset. Tusen personer skrev på.
– Vi har inte precis legat på latsidan. Vi har jagat nya lokaler sedan 1986. Vi har suttit i otaliga möten och tagit fram ritningar tillsammans med arkitekter, säger Margareta Larson.
Jakten på en teaterlokal i Lund började egentligen långt tidigare, redan 1969 då Margareta Larson som då arbetade på Lilla Teatern, bad arkitekten Klas Anshelm att göra en ritning av Elverket som teater.
Redan 1969 ritade arkitekten Klas Anshelm på en teaterlokal i Elverket.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Det gjordes till och med en kostnadsberäkning. 240 000 kronor skulle det kosta, minns Margareta Larson.
Hon menar att Teater Sagohuset har hamnat i ett slags Moment 22.
– Region Skåne vill att vi ska kunna fortsätta. Men för att få bidrag från regionen måste vi ha kommunala bidrag. Tidigare kulturchef Chris Schenlaer meddelade att har vi ingen lokal får vi inget kommunalt bidrag. Så situationen är mycket märklig.
Teater Sagohuset, som nästa år fyller trettio år, började som en turnerande barnteatergrupp i Lund med dockteater och berättarprogram. Skådespelarna har uppträtt på Ugglan, Liberiet och på Lilla Teaterns tidigare lokaler på Stortorget.
Under årens lopp har verksamheten vuxit, nu spelas hundra föreställningar om året i lokalen på Revingegatan.
Läs alla artiklar om: Folkparkens framtid
Gå till toppen