Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trelleborgskock vann Dessertmästarna – nu vill han öppna egen restaurang

Skåne fortsätter sitt segertåg i tv-programmet ”Dessertmästarna”. På onsdagskvällen blev det klart att Trelleborgskocken Jimmy Brorsson är årets dessertmästare.

Jimmy Brorsson gratuleras av juryn Magnus Johansson, Roy Fares och Sebastien Boudét.Bild: 2pr
För fjärde året i rad står Skåne som segrare i Kanal 5:s ”Dessertmästarna”. Marie Skogström, Joel Lindqvist och Martin Morand heter de tidigare segrarna. Läs mer om dem här.
Nu har Jimmy Brorsson från Falsterbo golfrestaurang sällat sig till segrarna.
I onsdagens finalavsnitt lyckades först han och den andra skånska finaldeltagaren, Sara Nilsson från Krapperup, ta sig till finalduellen efter att ha eliminerat Älvsjökonditorn Per Bäckström.
I den avslutande duellen satsade Sara Nilsson på en brownie med körsbärspannacotta, mandelmazarin, körsbär- och balsamicopärlor, kaffebönsflarn, tonkaganache, kaffenamelaka och körsbärssås.
Jimmy Brorsson svarade med pasta.
Eller om vi ska vara lite mer detaljrika: Brynt smör- och rosmaringlass med bitter citrontortellini, äppelrökt karamell, cidermarinerade äppelkulor och yoghurtsfärer med smak av äpple.
Sara Nilsson och Jimmy Brorsson.Bild: 2pr
Jurytrion överraskades av Jimmy Brorssons tilltag att börja göra pasta i finalavsnittet, trots att han inte prövat denna kombination tidigare. Och utsåg honom till segrare.
Vad avgjorde, tror du?
– Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag var så fokuserad på det jag själv gjorde. Men jag utmanade mig själv att göra häftiga och udda grejer. Samtidigt hade jag hela tiden stenkoll på det jag gjorde. Jag tror att det är en skillnad mellan en konditor och en kock. Jag är extra van vid att ha många bollar i luften samtidigt, säger Jimmy Brorsson.
För kock är vad han är på Falsterbo golfrestaurang, men här har han tävlat mot konditorer som är specialutbildade i bakverk och desserter. Efter ”Dessertmästarna” har Jimmy Brorssons intresse för desserter ökat.
– Jag är jäkligt inspirerad att göra desserter nu. Jag har velat lära mig mer om praliner, mousser och krämer nu. Det känns jäkligt starkt att ha hela spektrat.
Att testa en helt ny pastadessert i finalomgången kan verka vågat, men det var är så Jimmy Brorsson brukar göra.
– Jag tycker att det är kul med nya grejer som utmanar en. Jag vill inte göra samma sak om och om igen, utan hellre skapa nytt. Allting jag gjorde i tävlingen hade jag inte prövat tidigare. Så jag har laborerat under hela tävlingen och sorterat bort grejer som inte blev hundraprocentiga. Jag måste säga att jag imponerade mycket på mig själv.
Jimmy Brorsson, vinnare av "Dessertmästarna".Bild: 2pr
När Joel Lindqvist vann ”Dessertmästarna” för två år sen så talades det mycket om det ovanliga att blanda i grönsaker i desserterna. Även Jimmy Brorsson har jobbat mycket med ovanliga ingredienser och smakmixer.
– Det är klart att man blir inspirerad av Joel, men vi har inte riktigt samma tänk. Jag är lite spretigare och använder lite tyngre smaker. Mitt desserttänk är inte lika rakt som Joels. Jag vill överraska och har inte någon röd tråd, men balanserar ändå rätterna i smak och textur.
Efter segern i ”Dessertmästarna” har Jimmy Brorsson redan börjat planera för att tävla igen i tv.
– Jag tycker att det är jäkligt kul att tävla och vill gärna göra det mer. Jag hoppas att Daniel Müllern försvarar de skånska färgerna i ”Kockarnas kamp”, så att jag kan tävla där nästa år och försvara den skånska segerraden, säger Jimmy Brorsson och syftar på att Ystads Saltsjöbadskocken Daniel Müllern i år är med i programmet som förra året vanns av Malmökocken Peter J Skogström.
Vilken är din egen favoritrestaurang när det gäller desserter?
– Jag tycker tyvärr att ofta när man går på stjärnrestauranger så fallerar det på desserterna. Jag hade velat se ett lyft där. Det blir ofta samma saker.
Vilka tips har du till Sydsvenskans läsare som vill bli bättre på desserter?
– Våga prova. Mixa och lägg ihop smaker som du tycker om. Blanda sötma, syra och sälta. Just syra och sälta kan lyfta mycket. Våga testa och följ inte receptet, utan skifta någon smak.
Har du planer på att öppna egen restaurang nu?
– Det är klart man vill det. Det är drömmen. Men man ska hitta rätt lokal, rätt koncept och rätt ekonomiska resurser.
Blir det i Skåne?
– Ja, jag trivs i Skåne.
Håll koll på det skånska kroglivet – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen