Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skurklandets pappers- och lervideo tog ett halvår att göra

Skivaktuella Malmöbandet Skurklandet lade ett halvår på att skapa musikvideon till låten "Av ljus". Sydsvenskan tog ett samtal med dem om att balansera mellan lättlyssnad pop och bråddjupt allvar.

John Berg med Jimmy Bussenius i släptåg.Bild: Cecilia Lindberg
Jimmy Bussenius och John Berg väntar vid kanalen. Lådbilen är ett av attributen som tillverkats för Skurklandets video till ”Av ljus”, en av de låtar som finns med EP:n ”Denna stad ska fyllas av ljus” som bandet nyligen släppte.
Jimmy Bussenius som är bandets låtskrivare gjorde videon med hjälp av papperskulisser och leranimationer. Arbetet tog runt ett halvår.
– Jag gjorde allt själv utan någon direkt kunskap om hur det går till att göra en video. Jag är arkitekt till yrket, men det är roligare när man kan bygga en stad på låtsas. Då kan man göra som man vill, säger Jimmy Bussenius.
Förutom papperskulisser och lådbil, har videon inslag av animerade lerfigurer och det visar sig att lera var ett kreativt uttryck som Jimmy Bussenius ägnade sig åt som liten, hemma vid köksbordet i Ronneby.
– Musiken kom inte in i mitt liv förrän senare. Som liten satt jag nästan alltid och byggde med lera. Det var snudd på maniskt. Men till slut insåg jag att det var totalt asocialt och jag slängde leran och sade till min mamma att jag aldrig mer skulle hålla på med lera.
Men så blev det alltså inte. Tjugo år senare blev det en musikvideo där lerfigurerna tagit åtskilliga kvällar och nätter att skapa.
– Ja, det blir till någon form av konst och det är ju kul när man kan kombinera det med musik.
Hur skulle ni beskriva er musik?
– En slags powerpop med punkkänsla, föreslår Jimmy Bussenius
– Det är korta låtar med ett pop-rockigt sound med starka kontraster mellan vers och refräng. Sångpartierna med tre stämmor är också ganska typiska, säger basisten John Berg som kom med i bandet efter att han och Jimmy Bussenius hade träffats i baren på Debaser.
– Det första jag frågade honom var om han spelade bas - och det gjorde han. Det blev en perfekt matchning, förklarar Jimmy Bussenius.
Mötet i baren kom lägligt även för John Berg som då nyligen hade flyttat hit från Stockholm för att ta en master i Idrottshistoria vid Malmö högskola och för tillfället inte hade något band att spela med. Idag jobbar han på Postnord och bloggar om sport - främst hockey.
Vad handlar låten ”Av ljus” om?
– Det handlar väl om en känsla av att man känner sig instängd och kontrollerad. Men det är öppet för tolkningar, säger John Berg.
– "Av ljus” kan tolkas som en bubblande frustration som vill sprängas i ett fyrverkeri över staden. Trots att melodierna är medryckande, så finns det alltid ett mörker och ett allvar i dem, lägger Jimmy Bussenius till.
Vilka lyssnar på er?
– Det varierar mycket och vi gillar att spela live. Men vi gör musik för att vi behöver det.
FAKTA
Skurklandet är delar av bandet Eldorado som startade i Ronneby 2002. Namnet byttes så småningom ut till Skurklandet och basen flyttades till Malmö 2007.
Förutom Jimmy Bussenius, leadsång och kompgitarr samt John Berg, bas och sång, består bandet av Andreé Engström som spelar leadgitarr, Josefin Hermansson på keyboard och sång och Johan Johansson på trummor.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen