Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dalahästen mot VM i New York

Sverige är känt för sina Dalahästar. I Dalarna är On Track Piraten landskapets populäraste travhäst. På lördag tävlar han i trav-VM på Yonkers Raceway i New York. – Jag är så otroligt stolt över att komma från lilla Rättvik och tävla i ett så stort travlopp, säger tränaren Hans Strömberg.

Örjan Kihlström ska köra On Track Piraten i VM-loppet i New York.Bild: Marcus Ericsson/TT
International trot, eller trav-VM som travloppet kallas i Skandinavien, kördes första gången 1959 i New York. Ekipage från i första hand USA, Frankrike och Sverige ville mäta sig med varandra inför 50 000 åskådare på på Roosewelt raceway, Long Island. Helt enkelt för att utse världens bästa travhäst.
Roosewelt-banan fick ekonomiska problem och loppet flyttades norrut 1989, till Yonkers på Manhattan. Även den travbanan fick problem och VM-loppet lades ner 1995 sedan Stefan Melander överraskande segrat med His Majesty.
I fjol återtupptogs VM-loppet och det blev succé med stort internationellt intresse. Vinnare blev norske Papagayo E med svenske Ulf Ohlsson i sulkyn.
On Track Piraten var med och slutade på sjunde plats efter en jobbig löpning.
– Man vill ju vinna alla lopp man är med i, men det var ett enormt äventyr och väldigt roligt att få komma tillbaka till USA. Jag hade inte varit här sedan 1975 när jag arbetade som hästskötare hos Håkan Wallner, berättar Hans Strömberg.
On Track Piraten har betytt väldigt mycket för Rättvikstränaren, med bara 20 hästar i stallet. Åttaåringen har tagit 27 segrar och sprungit in 11,7 miljoner kronor. De är inne på sjunde året tillsammans och vänskapen växer.
– Han har gett mig så mycket glädje. Och själv blir man ju stolt över att träna fram en sån bra häst. Självförtroendet växer, trots att man är över 60 (63 år). Man gör mer rätt som tränare och hela arbetet i stallet blir enklare, säger Strömberg.
Strömbergs stjärna är enormt populär i Dalarna. När Rättvikstravet arrangerade Midsommartravet kom 6 253 personer för att se Piraten vinna.
När banan körde sin enda V75-dag fanns drygt 7 500 människor på plats. Visserligen blev det bara en andraplats i Gulddivisionen, men Piraten hyllades ändå som en vinnare efteråt.
– Att få känna publikens stora uppskattning för min häst betyder väldigt mycket. Vi kunde ha valt något större lopp med högre prissumma men pengar är inte allt. Jag vill gärna bjuda tillbaka och starta honom hemma i Rättvik så ofta det går.
On Track Piraten reste till USA och New York förra veckan med sin skötare Maja Bäckman.
– Vi fick ett skitspår (åtta), men jag är optimist och har en toppkusk (Örjan Kihlström) i sulkyn. Och On Track Piraten gör mig aldrig besviken.

Fakta: Svenska VM-segrar

Efter 20 år har trav-VM återuppstått och kördes igen 2015. Följande svensktränade hästar har vunnit International Trot.
1995 His Majesty-Stefan Melander.
1993: Gigant Force-Sonny Patterson (tränare Per Eriksson).
1992: Atas Fighter L-Torbjörn Jansson.
1991: Peace Corps-Stig H Johansson.
1989: Kit Lobell-Berndt Lindstedt.
1987: Callit-Karl O Johansson.
1965: Pluvier III-Gunnar Nordin.

Fakta: Startlista trav-VM

Tio hästar finns med i International Trot som körs på Yonkers Raceway i New York på lördag kväll. De svenska hästarna fick överlag dåliga startspår i trav-VM. Favoriter är de amerikanska hästarna Hannlore Hanover och Resolve, som tränas och körs av Åke Svanstedt. Prissumman är en miljon dollar, cirka 8,5 miljoner kronor.
Trav-VM, 2 011 m autostart:
1 Hannelore Hanover, Yannick Gingras, USA.
2 Resolve, Åke Svanstedt, USA.
3 Jonesy, Tuomas Korvenoja, Finland.
4 Flanagan Memory, Brian Sears, Kanada.
5 Oasis Bi, Erik Adielsson, tränare Stefan Pettersson, Sverige.
6 Obrigado, Mark MacDonald, USA.
7 BBS Sugarlight, Vidar Hop, Norge.
8 On Track Piraten, Örjan Kihlström, tränare Hans Strömberg, Sverige.
9 Tano Bork, John Campbell, Danmark.
10 Explosive de Vie, Kevin Oscarsson, tränare Jim Oscarsson, Sverige.
Gå till toppen