Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dylan belönas för "örats poesi"

För första gången får en låtskrivare Nobelpriset i litteratur. Dagens besked att tilldela Bob Dylan priset kom som en skräll för de flesta.

Bob Dylan. Arkivbild.Bild: Vince Bucci/AP
Nobelpriset i litteratur går till Bob Dylan ”som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”, skriver Svenska Akademien i sin motivering.
– Dylan skriver en örats poesi, säger ständiga sekreteraren Sara Danius till TT.
Hon säger också att beslutet fattades med "stor enighet".
Den 75-årige rockpoeten Bob Dylan har under många år förekommit i förhandsspekulationerna men få har sett honom som en seriös kandidat till priset. Dagens besked var därför en riktig överraskning från Akademiens sida. Att priset ges till en låtskrivare och sångare är helt unikt och får ses som en ny riktning. Detta är också första gången en amerikan får priset sedan Toni Morrison belönades 1993.
Dylan debuterade i början av 60-talet och slog igenom med sånger som "Mr Tambourine man", "Blowin' in the wind" och "The times they are a-changing'".
– Tiden var mogen. Bob Dylan är en stor poet i den stora engelskspråkiga traditionen från William Blake och framåt, säger Sara Danius till TT och kallar Dylan en "litteraturens samplare".
– Här har du någon som ägnar sig åt litterär ämnesomsättning på högsta nivå, och som gör det på ett originellt sätt.
– Han förkroppsligar både den höga och den låga traditionen, säger Danius och pekar på att Dylan är influerad av både deltablues, folkmusik från Appalacherna och franska surrealister som Arthur Rimbaud.
Alla är inte lyckliga över valet, men på skivbolaget Sony jublar man:
– Det känns magiskt! Jag är fullkomligt i chock skulle jag säga. Men sedan får man ändå säga att – äntligen – skedde det. Vi är tagna på sängen, men det är fantastiskt och vi är oerhört glada för honom och för Nobelkommittén för att de har valt Bob Dylan, säger Classe Brewitz, produktchef och ansvarig för Bob Dylans produktion på bolaget.
TT: Det var inget ni hade förväntat er?
– Man har väl funderat i de här tankarna i många år, eftersom hans namn har figurerat, men de senaste åren har man trott att det bara var ett önskemål hos folk – men att det aldrig skulle ske.
– Champagnen var på kylning, men inte kanske just för det här tillfället. Men vi var snabba att ta fram den såklart när vi fick reda på det.
Årets tillkännagivande föregicks som vanligt av spekulationer, där Adonis, Ngugi wa Thiong'o och Haruki Marukami tillhörde favoriterna – men Akademiens val föll alltså på en helt annan, nästan fullständigt otippad kandidat.
Dylan får ta emot priset och hyllningarna i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Summan är på åtta miljoner kronor.

Fakta: Bob Dylan

Född 24 maj 1941 i Duluth, Minnesota som Robert Allen Zimmerman. Bob Dylan är dock inget artistnamn, utan ett namn han antog juridiskt i början av karriären. Namnbytet anses ha varit influerat av den irländske poeten Dylan Thomas.
Debuterade 1962 med "Bob Dylan". Albumet "The Freeweelin' Bob Dylan" året efter innebar det stora genombrottet, med låtar som "Blowin' in the wind" och "Masters of war".
Hans låtar plockades tidigt upp av den framväxande amerikanska medborgarrättsrörelsen, och gjordes populära av artister som Joan Baez. Dylan vägrade dock vara en politisk ledargestalt, övergav folkmusiken och började spela med rockband.
Har judisk bakgrund men konverterade till kristendomen i slutet av 70-talet och gav ut flera religiöst präglade album.
Bland hans 40-tal album kan nämnas "Highway 61 revisited" (1965) "Blonde on Blonde" (1966), "Blood on the tracks" (1975) och "Time out of mind" (1997)

Fakta: Tidigare Nobelpristagare

Nobelpriset har delats ut sedan 1901. Totalt har 108 pris delats ut och 14 av pristagarna har varit kvinnor.
Här är de senaste 15 pristagarna:
2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland
2014 Patrick Modiano, Frankrike
2013 Alice Munro, Kanada
2012 Mo Yan, Kina
2011 Tomas Tranströmer, Sverige
2010 Mario Vargas Llosa, Peru
2009 Herta Müller, Tyskland
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike
2007 Doris Lessing, Storbritannien
2006 Orhan Pamuk, Turkiet
2005 Harold Pinter, Storbritannien
2004 Elfriede Jelinek, Österrike
2003 JM Coetzee, Sydafrika
2002 Imre Kertész, Ungern
2001 Sir VS Naipaul, Storbritannien
Källa: Svenska Akademien
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen