Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter Hansatragedin: Usel säkerhet på offentliga handikapptoaletter

Det krävdes ett dödsfall. Men nu har säkerheten för funktionsnedsatta hamnat i fokus. Sydsvenskan har stresstestat larmen på fem offentliga handikapptoaletter. Bara ett fungerade felfritt.

I nio år har Kristjan Gislason, själv halvsidesförlamad efter en misslyckad operation 2001, kämpat för att uppmärksamma säkerhetsbrister för funktionsnedsatta i det offentliga rummet.
Det krävdes ett dödsfall innan alla ville lyssna, menar han.
Det var i söndags som det blev känt att en MS-sjuk kvinna hade hittats död på en handikapptoalett på köpcentret Hansa. Hur hon dog är fortfarande oklart. Likaså om hon lyckades komma åt larmet, och om det i så fall fungerade.
Klarlagt är däremot att vakternas ronderingsrutiner brast och att kvinnan inte hittades förrän vid tiotiden morgonen efter.
– Tyvärr har de här frågorna inte tagits på allvar förrän nu, säger Kristjan Gislason, ordförande i tillgänglighetsgruppen.se och Neuroförbundet i Malmö, som testat larmfunktioner på offentliga toaletter i flera år.
Två dagar efter att dödsfallet på Hansa blev känt ringer det ideligen i Kristjan Gislasons mobil.
” Jag är upptagen nu, kan du ringa lite senare?"
– Det var Liberalerna. Jag vet inte vad de ville. Men man kan ju hoppas att de här frågorna tas på allvar nu, säger han.
Han har precis följt med Sveriges radio till olika handikapptoaletter i centrala Malmö, bland annat köpcentret Caroli, där larmet var ur funktion.
– Man kan tycka att det här med toaletterna är en skitsak, men en stor del av befolkningen är beroende av att det fungerar. De är ju runt en femtedel av Sveriges befolkning som har någon form av funktionsnedsättning, säger han.
Sydsvenskan och Kristjan Gislason, ordförande för Neuroförbundet i Malmö, stresstestade larm på handikapptoaletter.Bild: Hussein El-alawi
Ribersborg
Vi står vid den offentliga handikapptoaletten på Ribersborg, nära Kallbadhuset. Den är utrustad med larm, ljussignal och högtalarsystem genom vilket en larmcentral ska kunna prata med den som behöver hjälp.
12.58 trycker Gislason på larmet. Det tjuter. En röd lampa blinkar. Flera joggare och cyklister passerar, men ingen reagerar. Ur högtalarna kommer ingen röst som undrar hur det är med Kristjan Gislason. 13.04 stängs larmet av, och när det gått tio minuter är fortfarande ingen hjälp i sikte.
Enligt Natalia Ferm, verksamhetsansvarig för offentliga toaletter i Malmö, ska Ribbantoalettens larm vara kopplat till leverantörens arbetsledare. Alla toaletter är kopplade antingen till leverantörer som sköter skötseln, eller till en larmcentral, säger hon.
– Malmö köper inte bara byggnaden utan också skötsel under fem år och under den perioden svarar de också för reparationer och koppling av larm, säger hon.
Hur ser du på att det inte fungerade när vi testade?
– Bara förra veckan startade vi en besiktning och testade även de lite äldre toaletterna på Ribban. Jag tror att de fungerar jättebra.
Kristjan Gislason håller inte med.
– Skitsnack. Jag har testat den nya toaletten på Stortorget också. Inte heller där fungerade det. Det är fruktansvärt dåligt. Inget händer fast man kallar på hjälp.
Ingen av de testade toaletterna hade larmknappar på stödhandtagen, vilket är att föredra, enligt Kristjan Gislason.Bild: Hussein El-alawi
Emporia.
Gislason har varit här förr. Då fungerade allt perfekt. Nu blir han besviken.
13.30. Första handikapptoaletten är låst, trots att den inte är upptagen.
­– Vad fan är det för handikapptoalett, den är ju låst utifrån.
13.37 trycker Gislason på larmet på en annan av köpcentrets handikapptoaletter. En lampa blinkar rött, och det piper. En handfull besökare går förbi och in på de andra toaletterna utan att reagera. I caféet strax utanför drunknar larmsignalen i sorlet från kunderna. Inte heller här reagerar någon. Efter åtta minuter säger en toalettbesökare till personalen i kaféet. Efter elva minuter kommer en ordningsvakt.
–Larmet är direktkopplat till oss, vi ska få sms när larmet går. Det brukar fungera, men tydligen inte här”.
Gislason igen:
– Elva minuter är lång tid om någon fått ett slaganfall. Men det är ju bra att de har ett direktkopplat larm, även om det inte fungerade den här gången.
Kristjan Gislason, ordförande för Neuroförbundet i Malmö, testar larmet på en handikapptoalett på Emporia.Bild: Hussein El-alawi
Mobilia köpcenter
14.21 trycker Kristjan Gislason på larmet vid toalettstolen. Inget händer. Då trycker han på larmet vid dörren.
– Det händer ju inte ett skit, inget ljus, inget ljud. Det finns inte ens en skylt utanför som säger att detta är en handikapptoalett, säger han.
Plötsligt dyker köpcentrets chef, Anders Murmark, upp bakom oss.
– Vi gjorde en ombyggnad av Stadium för en månad sedan och då klipptes kablaget bort. Det är nog därför det inte fungerar. Det ska naturligtvis åtgärdas direkt, säger han.
Murmark visar en annan nybyggd handikapptoalett där larmet ska vara kopplat direkt till väktare. Här både tjuter och blinkar det. Men ingen vakt kommer.
– Nej, detta är inte inkopplat än, ändrar sig Anders Murmark.
Kristjan Gislason igen:
– Återigen, tycker jag att det är för jävligt. Några dagar kan man acceptera att det inte fungerar, men inte veckor eller månader, säger han.
Larmen på en av Mobilias handikapptoaletter fungerade inte alls. Kablarna klipptes under en renovering enligt centrumchefen Anders Murmark.Bild: Hussein El-alawi
Akutmottagningen
15.25 går larmet. En minut senare är en ordningsvakt på plats utanför handikapptoaletten.
– Detta är perfekt, men larmet hängde i sladdarna, säger Kristjan Gislason.
Bild: Patrick Persson
Stadsbiblioteket
15.57 går larmet. Det tjuter och blinkar. Åtta personer står utanför och pratar. Ingen reagerar. 16.01 rycker besökaren Leif Johansson i dörren.
– Jag har jobbat inom vården och där reagerar man pronto när det piper och blinkar.
Vi låter larmet fortsätta för att se om personalen dyker upp. Totalt har nu ett tjugotal personer passerat utan att ingripa. Sedan passerar en kvinna som uppger att hon är anställd.
Hur brukar ni göra med larmet på handikapptoaletten?
– Jag funderade just över det. Det låter ju väldigt otrevligt. Fråga receptionen för jag har en verkstad nu.
Efter en kvart går vi. Larmet tjuter fortfarande.
– Det är ju för jävligt, varför ska man ha ett larm överhuvudtaget om inte ens personalen bryr sig, säger Kristjan Gislason.
Stadsbiblioteket i Malmö klarade inte stresstestet.Bild: Johan Pihlemark
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen