Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Mats Skogkär: Pistolrån är fult, sa åklagaren.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Sju tonårspojkar åtalas för lika många överfall i Åstorp och Hyllinge – sex rånförsök och ett fullbordat rån.
Den 17 april överföll gänget en 79-årig man på Trädgårdsgatan i Åstorp. Mannen vräktes omkull och sparkades där han låg, han hotades med både pistol och kniv.
Några dagar senare var det en 68-årig kvinna som knuffades omkull och blev fråntagen sin handväska. Bytet: 660 kronor.
"Det är så här det går till idag. Man har med sig kniv eller något vapen. Det är inte tillräckligt för att det ska vara ett grovt brott, även om det är fult", säger åklagaren Magnus Larsson till tidningen.
Det är inte självklart att rån eller rånförsök under vapenhot ska bedömas som grovt, även om en juridisk amatör kan tycka att fyra ynglingar som knuffar omkull, sparkar och med både pistol och kniv hotar en 79-åring, borde räcka.
På sitt sätt går det att förstå att en åklagare, som dagligen ser brottslingar komma och gå, lite uppgivet konstaterar att "det är så här det går till". Men det är knappast ägnat att öka allmänhetens förtroende för ett rättsväsende som tycks vara på oordnad reträtt lite varstans.
Det är kanske heller inte den bästa inställningen om man hoppas vända utvecklingen.
Gå till toppen