Efter det uppmärksammade dödsfallet på köpcentret Hansa stresstestade Sydsvenskan fem offentliga handikapptoaletter. Alla utom en fungerade dåligt eller inte alls.
I artikeln försäkrade Natalia Ferm, verksamhetsansvarig för Malmös offentliga toaletter, att alla deras toaletter har handikapplarm som är kopplade antingen till toalettleverantören eller till en larmcentral.
Det stämmer inte, enligt Rickard Szymczak, som fram till för tre år sedan var ansvarig för de offentliga toaletterna i Malmö stad och nu jobbar på Danfo, företaget bakom hälften av alla offentliga toaletter i Malmö.
– Handikapplarmen går inte till oss som levererat byggnaden. Det har det aldrig gjort. Det är bara ett lokalt larm. Det enda som kopplas vidare är brand – och inbrottslarm, säger han.
Tekniken finns. Och kan aktiveras om Malmö stad vill det. Men några sådana önskemål har inte kommit, enligt honom.
– Det kräver i så fall ett avtal med Malmö stad som i så fall får stå för kostnaderna. Det kan man precisera i upphandlingar men det har aldrig hänt, säger Rickard Szymczak.
Men Malmö stads säkerhetsgrupp håller på att höja säkeheten med kombinationslarm, där även handikapplarm kopplas vidare till larmcentral, enligt Peter Nilsson, chef på gatukontoret.
– Kommunens säkerhetsgrupp håller på att gå igenom de toaletter där garantin gått ut och installerar kombinationslarm, säger han.
Arbetet påbörjades i våras. Hittills ska fem eller sex av Malmös fyrtiofem offentliga handikapptoaletter har fått larm som är direktkopplade till en larmcentral. Innan årsskiftet ska 22 toaletter ha samma funktion. Resten blir tills vidare utan, som toaletten på Ribersborg.
– Där är arbetet inte aktuellt, eftersom det fortfarande finns garanti. I så fall är det kopplat till Danfos [leverantören] underhållsskötare, säger Peter Nilsson.
Men Danfo säger att de endast har lokala larm?
– Då får jag kolla det igen, det florerar så olika uppgifter.
Varför vidarekopplas bara larm på toaletter där garantin gått ut?
– Det kan jag inte svara på.
För sju, åtta år sedan installerade Malmö stad telefoner med direktkoppling till SOS-alarm på tre handikapptolatter på Sibbarp. Försöket avbröts av kostnadsskäl, berättar Rickard Szymczak som höll i trådarna.
– Det blev så mycket okynnesringningar, säger han.
– Varje uttryckning kostade 500-600 kronor på vardagar, 900 på kvällar och 1200 på helger. Och det var inte ovanligt med tre, fyra falsklarm per dag.
Lokala larm borde räcka, menar Rickard Szymczak, givet att allmänheten tar sitt ansvar.
–Där ligger ju det stora problemet, tycker jag, att vi inte bryr oss som medmänniskor.
Regler för kommentarer
Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!
Tänk på att:
Det här är inte ok:
Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.