Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Akademien når inte Bob Dylan

Svenska Akademien jagar fortfarande Bob Dylan efter att han utsetts till 2016 års Nobelpristagare i litteratur. Men artisten fortsätter att turnera utan en kommentar om det ärofyllda priset.

Bob Dylan. Arkivbild.Bild: David Vincent/AP/TT
Världen diskuterar livligt huruvida musikern och låtskrivaren Bob Dylan är en värdig litteraturpristagare eller inte. Men själv säger huvudpersonen inte ett knyst. Svenska Akademien har försökt att nå artisten sedan tillkännagivandet i torsdags men utan resultat.
– Vi fick tag i hans närmaste agent. Men Bob Dylan låg och sov inför konserten och vi har inte kunnat prata med honom än, säger pressansvariga Ulrika Kjellin, som berättar att Sara Danius ringde under hela torsdagskvällen.
Till TT sade artistens närmaste agent Jeff Rosen bara: "Bob kan tyvärr inte nås för kommentarer nu". Han lade till att han inte vet om eller när artisten tänker kommentera priset.
Samma dag som tillkännagivandet gav Bob Dylan en konsert i Las Vegas, utan att nämna priset. Under fredag kväll spelar han i Indio, Kalifornien. Den pressrelease som skivbolaget har utlovat har ännu inte dykt upp. Inte heller på Dylans hemsida märks det att han har fått priset. Natten mot fredagen kom dock en kort bekräftelse från Dylans officiella Twitterkonto.
Bob Dylans vän, sångaren Bob Neuwirth, tror inte att artisten kommer att slå på stora trumman för att han fått priset.
"Han är inte en 'skrytmåns'. Han kanske inte ens kommer att kännas vid det", sade han till Washington Post.
Nobelpristippade Joyce Carol Oates tycker att Bob Dylan är ett inspirerande val. Men i The Wall Street Journal uttrycker hon en förhoppning om att "Bob Dylan ska använda detta tillfälle att säga något politiskt. I dessa stormiga tider när till och med demokratin tycks sårbar är det viktigt för artister att uttrycka sig tydligt och uppriktigt".
Under Nobeldiskussionerna fick Bob Dylan kodnamnet "Barbro" bland ledamöterna i Akademien för att hans namn inte skulle läcka ut, uppger Sara Danius i ett mejl till DN.
Nu återstår att se om artisten kommer att besöka Sverige för att ta emot priset. När han tilldelades ett av Frankrikes mest ärorika pris, L'ordre national de la Légion d'Honneur 2013, dök han upp och höll ett kort tacktal.
Men Nobelstiftelsen har än så länge inga nyheter att förmedla.
– Vi anpassar alla pristagares program efter önskemål. Vissa har behövt olika specialanpassningar men det har vi ännu inte kunnat fastställa, säger pressansvariga Jonna Petterson.

Fakta: Bob Dylans priser

Bob Dylan är den första musiker som har fått Nobelpriset i litteratur. Han har fått en mängd andra utmärkelser under sin karriär. Här är några i urval:
Han blev hedersdoktor vid Princeton Universitet 1970. 1988 blev han invald i Rock and Hall of Fame. 1991 tilldelades han en Grammy Lifetime Achievement Award, för sin livsgärning. 2000 fick han Polarpriset och 2001 en Oscar för bästa låt i "Things have changed". 2008 fick han Pulitzerpriset. 2012 fick han frihetsmedaljen av president Barack Obama. 2013 förärades han det franska priset L'ordre national de la Légion d'Honneur.
Han har också fått flera Grammy -priser för årets album och bästa samtida folkmusik.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen