Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Malena Janson: Datorer för barn en fröjd

Programledaren Karin Nygårds med barnen i "Programmera mera".Bild: Saga Berlin/UR
Nyligen tog Skolverket fram förslag på hur elevernas ”digitala kompetens” kan stärkas. Kurser och kollon på temat programmering blir alltmer populära bland barn, och höstlovskurserna är för länge sedan fullbokade. Och med tanke på hur länge digital kultur varit en central del av barns skol- och fritidstid är det märkligt att det inte tidigare funnits ett tv-program om själva grunden för datortekniken: ettorna och nollorna. Koden.
Men nu har alltså äntligen UR:s serie med den givna titeln "Programmera mera" haft premiär i Barnkanalen på den udda tiden 19.25. Udda eftersom serien tydligt vänder sig till barn i yngre skolåldern, alltså den målgrupp som ofta ser Bolibompablocket som sänds betydligt tidigare. Kanske är det till följd av denna tablåmiss som serien också kommer att integreras i Barnkanalens "Morgonshowen" nästa vecka?
Programledaren Karin Nygårds är mellanstadieläraren som gjorde till sin mission att lära sina elever programmering och som nu faktiskt sopar banan med de flesta barnprogramledare genom att varken tilltala de medverkande nioåringarna med tillgjord röst och uppspärrade ögon eller ge dem uppdrag så enkla att de omöjligt kan misslyckas med dem. Det är en fröjd att se deras samspel.
I varje kvartslångt avsnitt får barnen tre uppdrag. De handlar om att översätta ”datorspråk” till ”vardagsspråk” genom att illustrera kodmönster med hjälp av pärlhalsband, ettor och nollor med glödlampor och loopar med klossar i olika färger och former. Men också att lära sig datorhistoria (tänk att i dagarna firades Ada Lovelace-dagen!) och grundläggande programmeringsbegrepp som ASCII-tabell, måsfinger och villkor. Och, i slutet av varje program att, genom att placera instruktionskort i rätt ordning, styra en robot att exempelvis baka en tårta. Inte helt lätt, visar det sig.
Även om stämningen i den futuristiska studion är lite för uppskruvat ”hejig”, ”superduper” och ”wowig” för min smak så är "Programmera mera" ytterligare ett bevis på att UR ännu håller den traditionella public service-fanan högt. Snyggt, underhållande och mycket pedagogiskt.
Gå till toppen