Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Habil spänning med Hanks

Tom Hanks och Felicity Jones.Bild: Jonathan Prime

Inferno

BIO. THRILLER. USA, 2016. Regi: Ron Howard. Med: Tom Hanks, Felicity Jones, Irrfan Khan. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.01.
Ron Howard är en habil Hollywoodregissör som hastar mellan olika genrer, aktuell också med dokumentären ”The Beatles: Eight days a week”. Han gör sällan riktigt dåliga filmer även om engagemanget för ämnet varierar. Bäst är han med mer personliga verk som ”Cinderella man”, ”The missing” och ”Frost/Nixon”. Föga förvånande finns inget eget tonfall i ”Inferno”, hans tredje filmatisering om symbolforskaren Robert Langdons actionäventyr efter ”Da Vinci-koden” och ”Änglar och demoner” baserade på Dan Browns böcker.
Titeln ”Inferno” refererar till första delen i Dantes 1300-talsroman ”Den gudomliga komedin”, det vill säga den plats där människor utsätts för allehanda plågor på väg mot helvetet. Langdon (Tom Hanks) råkar verkligen hamna i ett inferno när han skottskadad och med minnesförlust vaknar upp på ett sjukhus i Florens. Han räddas från ytterligare beskjutning av den superbegåvade läkaren Sienna (Felicity Jones). Tillsammans börjar de dra i de invecklade trådarna bakom mordförsöket. Allt pekar mot en galning som vill släppa lös ett dödsvirus för att minska jordens befolkning.
Dan Browns framgångar beror delvis på hans intresse för populärvetenskap, tillika kultur och resonemang kring olika civilisationskritiska frågor. På film måste självklart mycket av det reduceras, något som ”Inferno” lyckas med utan att åskådaren helt tappar tråden. Men historien tar en vändning som inte är särskilt väl underbyggd och drar ned slutresultatet. Det är annars ett par spänningsfyllda timmar mot bakgrund av turistens Florens, Venedig och slutligen Istanbul med spektakulär final i de underjordiska cisternerna, "Det sjunkna palatset”.
Tom Hanks ska spela trött och förvirrad och gör så nästan ända fram till slutet. Då får han ett utmärkt motspel av Sidse Babett Knudsen, statsministern i tv-serien ”Borgen”. Med sin skarpa och innerliga tolkning av en WHO-läkare ger danskan filmen en glimt av verkligt liv som ingen annan förmår.
Gå till toppen