Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Här spärras Lund av när påven kommer

Lundabilister har minst en sak att hålla i huvudet inför påvebesöket den 31 oktober: Parkera bilen på rätt plats annars riskerar den att bli borttransporterad av kommunen.

Kommunpolis Joakim Nyberg, parkeringschef Fredrik Gustavsson och kommunfullmäktiges ordförande Lennart Prytz ser fram mot påve Franciskus besök.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ett stoppförbud för bilister i centrum införs redan den 28 oktober, alltså tre dagar före det att påve Franciskus landar klockan 11 med sitt flygplan på Sturup. Där välkomnas han av statsminister Stefan Löfven innan han åker i kortege med stor polisbevakning till Lund
– Att ett förbud mot parkering sker redan på fredagen är att vi vill "ta höjd" för att försäkra oss om att folk inte etablerar sig i centrum, det vill säga campar in sina bilar under helgen. Det hör inte till vanligheterna att kommunen flyttar bilar inför stora arrangemang. Och om stoppförbudet efterföljs slipper vi göra det den här gången också, säger parkeringschef Fredrik Gustavsson.
Nästa vecka kommer affärsidkarna i centrum att märka att påvebesöket närmar sig. Kommunpolis Joakim Nyberg och Fredrik Gustavsson ska då besöka butikerna för att informera och svara på frågor om vad som gäller vid besöket.
– Det finns kanske butiker som vill utöka öppettiden när påven kommer, säger Fredrik Gustavsson.
Förbudet mot fordonstrafik väntas täcka ungefär samma område som förbudet under Lundakarnevalen.
Om det blir lika trångt i centrum vid påvens besök som det är under Lundakarnevalen eller då Måns Zelmerlöw framträdde på Stortorget i maj 2015, är en fråga som de inblandade inte kan svara på.
Här ska stan spärras av – klicka på bilden för att se hela.
– Det är mycket svårt att säga hur många som kommer för att försöka få en glimt av påven. Jämfört med andra stora arrangemang i centrum är det här ett som lockar en annan publik, säger kommunfullmäktiges ordförande Lennart Prytz.
Enligt Joakim Nyberg finns det en övre gräns för hur stort publiktryck de centrala delarna av Lund klarar.
– Blir trycket för stort kan avspärrningarna ändras med kort varsel, säger han.
Innan gudstjänsten i Domkyrkan klockan 14.30, blir det middag för 250 inbjudna gäster i Universitetshuset. Bland dem kulturminuster Alice Bah Kuhnke. Enligt Lennart Prytz medverkar inte påven i middagen.
Innan påve Franciskus träder in i Domkyrkan för den ekumeniska gudstjänsten träffar han representanter för kungafamiljen i Kungshuset.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen