Kultur

Ingen saga värd namnet

Bryce Dallas Howard och Oakes Fegley.Bild: Matt Klitscher

Peter och draken Elliott

BIO. FANTASY. USA (Pete’s dragon), 2016. Regi: David Lowery. Med: Oakes Fegley, Bryce Dallas Howard, Robert Redford. Svenska röster: Cecilia Wrangel Schoug, Niklas Falk. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.42.
Disney har börjat återvinna gamla tecknade slagdängor med skådespelare och
datoranimation. I våras kom ”Djungelboken”, med blandat resultat, och i nyinspelningen av den idag tacknämligt bortglömda ”Peter och draken” (1977) har ribban sänkts ytterligare. Den lätt-och-lagom-spännande sagan har dessutom gjorts extra sömnig med hjälp av svensk zombiedubbning.
Allt börjar med en bilolycka som visserligen dödar huvudpersonen Peters (Oakes Fegley) föräldrar, fast de dör så pass snällt och städat att både vi och Peter strax glömmer bort dem. Undra på det, förresten, när de uppförde sig som två statister i en reklamfilm.
Än märkligare blir det när Peter strax omringas av människoätande vargar, en illustrerad mytbildning om vargens farlighet passande för stumfilmstiden – tänk: ”Gösta Berlings saga” (1924) – men knappast för en nutida story med ekologiskt patos. Strax räddas emellertid Peter av en kramdjursliknande drake som gjord för att tillverkas i massupplaga till leksaksbutikerna.
Nej, det här är ingen saga värd namnet, inget äventyr för den som söker den där hisnande känslan av det fantastiska, utan en mjukisomförpackad relik som elchockats tillbaka till biograferna. Sen kan Robert Redfords gamla morfarsgubbe snacka magi bäst han vill.
Läs alla artiklar om: Filmfredag 14 oktober
Gå till toppen