Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

It-entreprenören Jonas Birgersson vill digitalisera Tyskland

Jonas Birgersson ser potential för digital utbyggnad i Tyskland.Bild: Tom Wall
Framtidens it-struktur var en av fredagens huvudspaningar vid ett frukostseminarium i Landskrona teater. Bland gästerna på scen fanns it-entreprenören Jonas Birgersson som talade om behovet av snabb datakommunikation, och i synnerhet utbyggnaden av fibernät.På 1990-talet var han på allas läppar och mässade om behovet bredbandsutbyggnad för snabb datakommunikation, så till den milda grad att han i media emellanåt kallades för ”Bredbandsjesus”.
I dag talar han fortfarande varmt om bredbandslösningar i form av fiber. Främst genom Lundabaserade Labs2 och dess systerbolag Via Europa.
– Vi håller en väldigt låg profil men har kontinuerligt jobbat på med samma frågor sedan 1998 och jag har jobbat med fiber sedan 1993. Men vårt stora fokus i dag är Tyskland där man ligger cirka 20 år efter Sverige i tiden inom det här området, säger Jonas Birgersson.
Talar du brett till det tyska folket om hur landet ska ta sig an den digitala framtiden?
– Jag har slutat att jobba med nationella strategier för det blir så fluffigt, man kommer så långt bort från verkligheten. Men däremot finns det många tyska städer som är intresserade av att lära sig mer, när de nu ska börja bygga ut sin digitala infrastruktur, säger Jonas Birgersson.
– Och på lokal nivå har modiga städer som Landskrona visat vägen, och gnatat på i många år med den här typen av arbete. Landskrona är den första staden i världen som har byggt fibernät åt alla hushåll i kommunen.
Vad är det konkret som ni ska göra på den tyska marknaden?
– Exakt den lösningen som Landskrona har, med både ett aktivt och passivt nät, kan man inte genomföra längre i Europa, för det har telekomlobbyn stoppat. Men man kan bygga ut det passiva nätet- rör och ledningar- med hjälp av en operatör som tillhandahåller den aktiva utrustningen och all teknik. Via Europa gör alltså hälften av det som Landskrona gör ute i Europa, vi bygger den aktiva delen av fibernätet och betalar sedan fiberhyra till den lokala ägaren av fibernätet, säger Jonas Birgersson.
Vilka andra skånska städer ligger i framkant beträffande fiberutbyggnad?
– I Skåne är det tyvärr bara Landskrona som står ut i mängden. Om man tittar på Post- och telestyrelsens öppna täckningskarta så är det två städer i södra Sverige som tydligt utmärker sig, och det är Landskrona samt Växjö.
Håll koll på det skånska näringslivet – följ 8till5:s nyhetsbrev.
Gå till toppen