Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmökrogen Tempo går i graven

En krogepok i Malmö går i graven. Igen. Möllans mest omhuldade restaurang, Tempo, ska nu säljas. ”Jag kommer att skruva ner skylten när jag går”, säger ägaren Linda Sunesdotter.

Snart försvinner Tempos skylt från fasaden.Bild: Elin Fjellman Jaderup
I hörnet av Södra Skolgatan och Kristianstadsgatan har en del av Malmös kroghistoria skrivits. Den 31 mars 1995 drog Roger Johansson, Bo-Magnus Olsson och Jacob Hargne igång restaurangen Tempo Bar & Kök och sedan dess har krogen varit en av Malmös mest hyllade mötesplatser och restauranger.
Efter att de två andra ägarna lämnade företaget 2006 så satsade Roger Johansson och den nya ägaren Maria Lindberg och skapade Grand Öl & Mat 2011 Men satsningen tog hårt och slutade med en konkurs 2014, varpå restaurangen stängde.
Lösningen blev att Roger Johanssons sambo Linda Sunesdotter köpte konkursboet och öppnade dörrarna till Tempo igen den 15 juni 2014. Men nu tar även den eran slut. På fredagen läggs Tempo ut till försäljning. Mäklare är inkopplade och därmed lämnar familjen lokalen för gott.
– Vi gav det två år för att se vad som hände. Ingen har nog missat att det har vuxit upp nya krogar i stan och det krävs en enorm insats idag för att det ska vara lönsamt. Nu känner jag att det inte funkar längre. Min sons barndom är viktigare än Tempo, säger Linda Sunesdotter.
Det är hon och hennes far som har ägt Tempo de senaste två åren. Roger Johansson har sysslat med helt andra projekt.
Så här ser Tempo Bar & Kök ut idag.Bild: Emma Larsson
Kommer ni att sälja Tempo som koncept?
– Nej, jag skruvar ner skylten från väggen när jag går. Tempo går i graven nu, säger Linda Sunesdotter.
Så hur resonerar ni om någon vill köpa och driva vidare just Tempo?
– Det får vi se. Som jag ser det så är det dags att det händer något nytt på den hörnan. Något som inte har varit där innan. Det behövs lite ny luft.
Har det varit ett tufft beslut?
– Jag tror att det har varit värst innan jag fattade beslutet. Jag har varit rätt ledsen, men jag driver ju en musikskola på heltid också. Jag har stundtals jobbat 80 timmar i veckan, så nu känns det skönt att ha bestämt sig. Det är ju inte så att jag lägger ner för att jag är trött på det. Det har varit fantastiska år, men om jag ska välja mellan mitt barn och min restaurang så är valet lätt, säger Linda Sunesdotter.
Nu vill hon ägna sig mer åt familjen och musiken. Både som frilansmusiker och åt skolan Sunesdotters stråkskola där hon har fiolelever hemma i sin källare.
Hon har ingen tidsplan på när Tempo stänger. Det beror helt på hur försäljningen går. Men det kommer att bli en tydlig avslutningsfest.
– Det kan du tro. Vi ska lägga stor kärlek på den sista tiden. Det kommer att bli många gravöl, säger Linda Sunesdotter.
Läs fler krognyheter från Dygnet Runt här.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen