Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Med menskopp och mod. Rachael Mwikali Mueni.

Rachael Mwikali Mueni tillsammans med David "Cidi" Otieno, generalsekreterare för Coalition for Grassroots Human Rights Defenders.
Hon är ungefär lika liten som hennes mod är stort: Rachael Mwikali Mueni.
Vi träffades i under Almedalsveckan och talade om unga kvinnors liv i Mathareslummen i Nairobi. Om krocken mellan våld, korruption och framtidsdrömmar. Rachael är en stridbar rebell, men vad gäller män verkade hon helt uppgiven; de är ansvarslösa och våldsamma, de bidrar inte, de sticker. Hennes fasta punkt i tillvaron är mormor.
Häromkvällen fanns Rachael Mwikali Mueni i SVT:s Aktuellt:
”Där jag kommer från ses det som ett tecken på kärlek att få stryk.”
Hon är trött på det här, hon har brutit sig ur ett våldsamt förhållande och väljer att säga ifrån. Det kurage som krävs är en av de saker vi talade om i Visby, det mod som krävs för att stå upp för det självklara att unga kvinnor har samma värde som unga män.
Rachael Mwikali Mueni är född och uppvuxen i Mathareslummen, som är ett av de fattigaste och farligaste områdena i Kenya. Här är droger, arbetslöshet och mäns våld vardag. Här uppges en av tre kvinnor ha blivit våldtagen. Och här förväntas kvinnor som misshandlas hemma att inte gnälla, utan ha tålamod.
Rachael fick organisationen We effects utmärkelse "De fattigas lobbyist" tidigare i år för sitt arbete med unga kvinnors rättigheter, både genom praktiska lösningar som menskoppar – många tjejer missar skolan när de har mens eftersom de inte har råd med mensskydd – och genom att träna ledarskap. Hon är navet för ett nätverk av gräsrotsaktivister, Coalition for Grassroots Human Rights Defenders, och har tagit strid i en rad frågor som rör social rättvisa och medborgarrätt.
I tv visar hon upp de slagord som driver henne, skrivna på den korrugerade plåt som är väggen till hennes hus:
”Bekämpa patriarkatet!”
Africa Feminism Matters!”
Att den afrikanska feminismen faktiskt spelar en roll kan kvinnor över hela världen skriva under, efter att den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie publicerat den nya lilla feministbibeln Alla borde vara feminister, som alla svenska elever i andra ring fick i vintras.
Afrikanska kvinnor är inte hjälplösa offer. De tar fajten.
Retar Rachael upp folk?
Ja, män i hennes omgivning ha svårt att ta henne beslutsamhet. Ja, hon är hotad. Nej, polisen hjälper inte, tvärtom.
Denna 24-åring är idag en prisbelönt människorättsaktivist. Hon skulle ha möjlighet att lämna slummen, men väljer att stanna. Jag behövs här, förklarar hon enkelt.
Mobilen är hennes redskap och skydd. När hon blir gripen av polisen ser hon till att snabbt kontakta sitt nätverk genom sociala medier. Och när hon nu är en känd aktivist är det svårare för ordningsmakten att hota henne.
Hon stannar hos de kvinnor som inte kan lämna slummen och vet hur viktigt det är att de bekräftade:
Dröm djärva drömmar och berätta om dem så alla hör.
”En dag är det vi som kommer att forma det här landets politik.”
Gå till toppen