Dygnet runt

Michelinkocken Titti Qvarnström ger ut bok om Malmös matliv

Sveriges första kvinnliga Michelinkock, Titti Qvarnström på Malmökrogen Bloom in the Park, bokdebuterar på storförlaget Norstedts i vår. Då släpps boken ”Malmö cooking” om det bubblande matlivet i Malmö.

Titti Qvarnström på Bloom in the Park.Bild: Emmalisa Pauly
Den 26 februari 2015 blev Titti Qvarnström historisk i svenskt krogliv. Då blev hon den första kvinnliga svenska kocken att tilldelas en michelinstjärna. Hennes Bloom in the Park i Pildammsparken var en av tre Malmörestauranger som den dagen belönades med en stjärna.
Sedan dess har hon blivit ett ännu större namn i den svenska krogvärlden. I höst har hon tävlat i tv-programmet ”Kockarnas kamp” i TV4, men var dock den första kocken som fick lämna tävlingen denna säsong.
Nu står det klart att hon i vår ger ut en bok på förlaget Norstedts. Boken heter ”Malmö cooking” med underrubriken ”Min stad – vår mat”.
– Det är ett samarbete mellan skribenten Karin Ericson och fotografen Christoffer Lomfors. Tanken är att porträttera matstaden Malmö och framför allt dessa fantastiska människor som utgör matstaden Malmö, säger Titti Qvarnström.
I boken träffar de bland andra Helle Robertson (Den jävla marmeladfabriken), Jenny Neikell (Surtantens syrade), Joel Lindqvist (Mat- och chokladstudion) och Chien-Chung Wang (Kin Long). Men de gör också besök på fiskehoddorna, svamplaboratorium, vinodlingar, falafelställen och marknaden på Möllevångstorget.
– Det är Karin Ericson som gör intervjuerna, medan jag guidar genom staden. Sen gör jag recept inspirerade av varje intervjuperson. Så det blir en kombination av kokbok och porträttbok, säger Titti Qvarnström.
Hon har haft idén ett tag, men har inte fått gehör för det innan. Hon sticker inte under stol med att det har blivit lättare att få igenom en sådan här idé efter michelinstjärnan. Men det är inte hela förklaringen. Utvecklingen i Malmö ligger också bakom.
– Vi såg ju vad som höll på att hända i Malmö. Hur det bubblar i gastronomin och vilka fantastiska personer det finns här bland restauranger och mathantverkare. Nu har detta nått huvudstaden och resten av världen också, säger Titti Qvarnström.
Boken heter ”Malmö cooking”, precis som det matnätverk som Titti Qvarnström är med och driver och som bland annat hade en scen på Malmöfestivalen i somras.
– Nätverket har samma agenda som boken: att lyfta Malmö som matstad. Många av de porträtterade i boken är inte aktiva i nätverket, men det handlar ändå om näringsidkare som lägger sin själ och hjärta och inte får den kredd som de förtjänar, säger Titti Qvarnström.
Boken ”Malmö cooking” ges ut av Norstedts i april.
Läs fler krognyheter på Dygnet Runt här.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen