Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

O'Neill-priset till Kinnaman

Skådespelaren Melinda Kinnaman är årets O'Neill-pristagare. – Jag var på väg att smita härifrån fyra gånger. Jag skulle egentligen repetera nu för jag spelar i kväll, säger en överraskad Melinda Kinnaman.

Skådespelaren Melinda Kinnaman är årets O'Neill-pristagare.Bild: Jessica Gow/TT
Melinda Kinnaman tilldelas O'Neill-priset för att hon "visar oss att människan alltid är någon annanstans, olika sig i varje ögonblick. Hon vet att människan blir till i sina ytterpunkter, vid gränsen till det vi inte vet", enligt juryns motivering.
Kinnaman beskrivs även med elementära egenskaper – "hon är vindens skiftningar, vattnets svalka, beständig som bly".
– Det är jättevackert eftersom det låter som att det är en skådespelare med en väldig bredd och tillgång till allt möjligt, säger Melinda Kinnaman.
För närvarande spelar hon monologen "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva", baserad på Ann Heberleins självbiografiska bok, på Dramaten. Fem föreställningar återstår i höst, sedan ska Melinda Kinnaman vara tjänstledig från Dramaten i ett och ett halvt år och bland annat fortsätta som rollfiguren Inger Johanne Vik i TV4:s kriminalserie "Modus".
– Först ska jag göra andra säsongen av "Modus". Jag är gravid också, väldigt oplanerat och fantastiskt. Så i vår kommer jag också bli mamma på nytt och vara mammaledig.

Fakta: Melinda Kinnaman

Född 1971 i Stockholm.
Filmdebuterade i Lasse Hallströms "Mitt liv som hund" 1985.
Debuterade på Dramaten i en uppsättning av August Strindbergs "Ett drömspel" 1994.
Sedan dess har hon gjort närmare 30 roller på Dramaten och medverkat i filmer som "Hus i helvete" och tv-serier som "Örnen", "Mannen som log", "Bron" och "Modus".

Fakta: O'Neill-priset

O'Neill-priset är uppkallat efter den amerikanske författaren Eugene O'Neill, som innan han dog 1953 testamenterade pjäsen "Lång dags färd mot natt" till Dramaten.
Prissumman kommer från en minnesfond uppförd i O'Neills namn och ska gå till "högt förtjänta artister vid teatern".
De första O'Neill-pristagarna var Inga Tidblad och Lars Hanson 1956.
De tio senaste pristagarna:
2015: Per Mattsson
2014: Thérèse Brunnander
2013: Pontus Gustafsson
2012: Kristina Törnqvist
2011: Johan Rabaeus
2010: Malin Ek
2009: Hans Klinga
2008: Anita Wall
2007: Rolf Skoglund
2006: Lena Nyman
Gå till toppen