Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Socialutskottet kallar minister till möte om assistansbesparingar

Kritiken mot regeringens besparingskrav för assistansersättningar hårdnar. Nu kallar socialutskottet ansvarig minister och försäkringskassans generaldirektör till ett möte.

– Försäkringskassan är högst medansvarig för hennes död.
Det säger Cecilia, som var personlig assisten åt den 57-åriga kvinna som dog på köpcentret Hansas handikapptoalett för snart två veckor sedan.
Dödsfallet har väckt stor uppmärksamhet, inte minst sedan det blev känt att den MS-sjuka och halvsidesförlamade kvinnan strax innan olyckan nekats utökad assistansersättning.
Flera partier är kritiska till att regeringen i regleringsbrevet till Försäkringskassan kräver att myndigheten ska ”bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”.
En majoritet i socialutskottet har beslutat att kalla både ansvarig minister, Åsa Regnér, och försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler för ett möte nästa tisdag.
Karin Rågsjö (V), ledamot i socialutskottet, vill att besparingsformuleringen i direktivet ska tas bort tills den utredning som Åsa Regnér tillsatt är färdig.
– Man håller på med en utredning och det är väl bättre att göra förändringar när man vet vad utredningen kommer fram till, säger hon.
– Jag tycker att det är väldigt ostrategiskt av regeringen att göra så här, jag trodde att de var klokare än så.
Frågan om assistansersättningar har debatterats i åratal, men blev politiskt brännhet efter dödsfallet på Hansa.
Kvinnans tillstånd hade förvärrats de senaste åren, vilket bland annat ledde till flera fallolyckor i samband med toalettbesök. Men när hon ansökte om fler assistanstimmar, fick hon istället färre, berättar hennes personliga assistent, Cecilia.
– De drog ner så att hon fick en timme mindre för toalett, en halvtimme mindre för dusch och påklädning och så vidare. På så sätt slapp de [Försäkringskassan] att ta sig an henne, säger hon.
Cecilia är mycket kritisk till att det tog Försäkringskassan ett drygt år att fatta beslut. Hade hon bara fått besked tidigare hade hon kunnat överklaga. Dessutom hade hennes hemkommun kunnat gå in med extra stöd så länge, resonerar hon.
– Då hade vi löst det, då hade hon aldrig åkt till Hansa ensam.
Nu hoppas Cecilia att uppmärksamheten kring fallet leder till konkreta förändringar.
– Jag hoppas att man stiftar lagar som tvingar Försäkringskassan att hålla sina handläggningstider. Sedan hoppas jag också att de inser att man inte kan få en klar bild av en människas mest intima behov bara genom att prata med henne. Man måste också prata med dem i omgivningen, säger hon.
– Jag vill inte att hon ska ha dött förgäves. Jag hoppas att detta var droppen.
Gå till toppen