Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Tingsek gör allting till soul

Magnus Tingsek brukade identifiera sig som en galen professor, en rastlös maximalist som levde enbart av musik. Med mer erfarenhet har han nu landat i något lugnare. Vi kan gott kalla det soul.

Den rastlösa själen Magnus Tingsek hörde slutligen att det ringt till rast för länge sedan. Han lyssnade in livet, han lyssnade in soulen, han lyssnade in Damns keyboardist Måns Mernsten. När han lyssnat färdigt gav han igår ut ett nytt album.Bild: A Tingsek
När du vaknar ännu en morgon med huvudet mellan kudden och bakkaggen och inte hinner fundera på varför förrän du greppar gitarren och reglagen på mixerbordet? Det är då det kan vara dags att skaffa ett liv.
Ungefär så var det för Magnus Tingsek, en glupsk musiker som hållit ett högt tempo ända sedan tiden med tonårsbanden i slutet av 90-talet och bit för bit bara grottat ner sig i musiken. Under fyra år skrev och spelade han musiken till fyra album med original­musik, alltmer besatt. Utfallet var högt, men det var också insatsen. Han höll på att bli en sådan där musiker som sluter sig: ett system som tar in musik, centrifugerar den, spottar ut ny musik.
– Jag ville inte göra ännu en platta som bara är här och nu, säger han. De där fyra skivorna är jag väldigt stolt över, och om jag ska vara krass kanske jag slösade bort för många bra låtar på dem, men allt hände lite av bara farten. Jag bodde i studion. Det var en annan tid som inte krävde så mycket.
En sanning med modifikation, alldeles säkert. Lyssna på hans produktion, och ni hör en perfektionist med hög svansföring men ännu högre krav. Omsorgen om detaljerna är extrem, kanske manisk.
– Varje gång jag skulle skriva en låt blev det som ett projekt, där jag skulle överbevisa mig själv. Den här gången ville jag riva barriärer, komma bort från det inre kravet att överraska varenda sekund, bli kvitt attityden som får mig att lägga in en galen fagott efter tre takter och bestämma att den därefter aldrig får komma igen.
När han sju år efter "Restless soul" återvänder med ett nytt album är det fyllt av musik gjord på andra premisser. Magnus Tingsek pratar om att riva barriärer, att hitta ett nytt sound, att utveckla låtskrivandet i andra riktningar.
Men det krävde en tanke­paus. Han behövde tanka erfarenheter och tänka nytt.
En del input fick han från sin långa turné som uppvärmare åt beundraren Allen Stone, som förde honom närmare en mer organisk soulmusik och ett mer avslappnat förhållningssätt till språk och musikaliskt flöde. Viktigare var ändå resten av världen.
– Jag ville att nästa platta skulle ha en röd tråd. Då krävs att livet händer under tiden, inte bara att livet är musiken. Sedan det beslutet har livet verkligen hänt, på gott och ont.
En av hans bästa vänner dog. Likaså gjorde hans far. Dessa erfarenheter vägdes upp av andra, lika omvälvande händelser: han träffade sin flickvän och de fick barn ihop. Livet hände.
– Mycket på plattan handlar om uppväxten, om hur jag börjat se på saker som hände. Det tog tid för mig att skriva om det där, om min relation till min far. Och medan jag jobbade på skivan dog han. "Låten "Where you gonna go" handlar om vår relation fram till sista versen, sedan gick han bort innan jag hann avsluta. Så den sista versen fick bli något annat, den handlar om det som aldrig blev.
Musiken som backar detta är modern fast ändå klassiskt färgad soul, skapad i ett udda sam- och växelspel med keyboardisten Måns Mernsten, som tog vid när Tingsek på egen hand fyllt ljudspåren med bas, trummor, gitarr, solosång och körer.
– Så har jag sagt till Måns: "Ta din analoga syntpark och gör vad du vill med musiken i natt så kommer jag imorgon och ser vad som hänt." Och så har jag fått tolv-fjorton tracks när jag kommit på morgonen, och så har jag städat bland dem och tagit med det som är allra bäst.
Måns Mernsten har bidragit mycket till soundet och soulprägeln. Men det gör förstås också Tingseks sång, som ända sedan albumdebuten haft mycket soul.
– Det är mycket D'Angelos förtjänst. Jag blev frälst i hans musik i den vevan, och det var min väg till soulmusiken. Jag hörde soul i rösten väldigt tidigt, hittade det uttrycket, och sedan drogs jag till resten av det som hra med soul att göra. Fast länge kände jag att "detta är inte min mark, här får jag inte vara".

Tingsek

Sjätte albumet "Amygdala" är Magnus Tingseks första i eget namn sedan han 2011 gav ut ett album där han samarbetade med Vindla String Quartet.
Sedan dess har han producerat musik för Isak Strand och Allen Stone, liksom filmmusik för Lisa James Larssons "Ego". Han har också gjort drygt 50 gig i USA som uppvärmare till Stone.
Genom åren har han sam­arbetat med Timbuktu, Ane Brun och Slakah the Beatchild.
Novemberturnén inleds i Göte­borg. Når Mejeriet den 12 och The Tivoli den 24.
Gå till toppen